Баба Марта зарадва всички в Медика

3

За поредна година всички пациенти, посетители и служители на Лечебни заведения „Медика“ са закичени с мартеници. 

Бяло-червените обредни украшения бяха ръчно изработени от членове на Пенсионерски клуб – с. Красен.

Превъплътените в митичния образ на Баба Марта самодейките лично посетиха УМБАЛМедика Русе“, СБАЛК „Медика Кор“, СБАЛФРМ „Медика“, МЦ „Медика Експерт“ и ДКЦ-2. Те потопиха в народните традиции всеки, който срещнаха по време на двучасовата си обиколка, като раздадоха повече от 600 мартеници.

Празникът на Баба Марта в българските традиции е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Чрез инициатива, ръководството на Лечебни заведения „Медика“ отправя именно това пожелание към всички, които са му се доверили.

Според някои теории, здравето се свързва с родовата памет и енергия. Те са извори, които носят лекота и благодат, здраве, успехи, спокойствие, разбирателство – ключовете към щастието в личния живот. Съхраняването на обичая за връзване на мартеници, кара хората да се чувстват горди, че са част от общност, запазила традицията толкова дълго.

Чрез инициативата организаторите, освен запазване на хилядолетната традиция, целят подпомагане на занаятчийството в малките населени места. Народните занаяти носят в себе си красота, въображение и творчество, което не може да се сравни с продуктите, получени при масовото производство.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари