Автобусни и таксиметрови превозвачи готвят протест

0
Ако няма реакция от страна на държавата, от бранша са готови на по-кардинални мерки
Ако няма реакция от страна на държавата, от бранша са готови на по-кардинални мерки Видео: NOVA

Автобусни и таксиметрови превозвачи излизат на протест заради нелегалните превози. Причината за недоволството е, че парламентът се съобрази с ветото на президента върху предложените законови промени срещу този тип превози

Протестът е насрочен за тази сряда. От бранша казват, че нерегламентираните превози убиват дейността им. И предупреждават, че през целия ден няма да се движат автобусите по междуградските и международните линии. Голяма част от такситата пък ще работят само с ваучери и няма да могат да се поръчват чрез мобилни приложения. На този етап протестът в сряда бил предупредителен, предава NOVA

„В 00 часа колегите ще преустановят превозите по всички републикански линии. Ще се преустановят превозите по междуселищните, междуобластните линии. Само градските и крайградските линии ще преустановят работа в рамките на 2 часа между 9 и 11 часа.“, заяви Магдалена Милтенова, председател на Конфедерация на автобусните превозвачи.

Протестиращите настояват да се приеме текстът в Наказателния кодекс, с който за нерегламентиран превоз се предвижда затвор от 2 до 10 години. Един от мотивите на президента Румен Радев да спре поправките е, че няма яснота как ще се прави разлика между споделеното пътуване и нерегламентиран превоз.

"Споделеното пътуване в чистата му форма не генерира приходи, а това, че се извършва търговска дейност , скрита зад споделеното пътуване, са две различни неща. Ако този нерегламентиран превоз не спре, ние рискуваме да оставим държавата без обществен транспорт, без превоз на пътници", обясни Милтенова.

Ако няма реакция от страна на държавата, от бранша са готови на по-кардинални мерки.

„Следва едно единствено нещо – червен картон към държавата. Това означава, че всички започваме да работим по начина, по който работят в момента нерегламентираните превозвачи. Нерегламентираните превози на пътници трябва да бъдат преустановени и единственият начин е, ако в текстовете на НК има затвор за превозвачи и водачи. Нужни са и санкции и конфискации на превозните средства“, смята Кирил Ризов от  Съюз "Такси".

Част от таксиметровите фирми готвят и друг протест в сряда. Причината - промени, заложени в наредбата за таксиметровия превоз на пътници. Ресорното министерство предлага първоначалната тарифа да е най-много  3 пъти минималната такса за километър пробег в населеното място. А бранша искат повече.

От транспортното министерство заявиха пред NOVA, че са обсъждали всички текстове с бранша и са изненадани, че се готви протест. Протестът заради текстовете в наредбата ще е пред Министерството на транспорта и протестиращите предупреждават, че ще опъват палатки с искане заложените промени да отпаднат.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари