Австрия взема гръцката железница без да плати

0
Австрийските федерални железници (ÖBB) имат интерес към придобиване на гръцката държавна железница TrainOSE
Австрийските федерални железници (ÖBB) имат интерес към придобиване на гръцката държавна железница TrainOSE

Австрийските федерални железници (ÖBB) имат интерес към придобиване на гръцката държавна железница TrainOSE. Австрийският концерн обаче не желае да плати пари за сделката, пояснява директорът на ÖBB Кристиян Керн в интервю за местното списание Trend.

„Ние ще прегледаме компанията. Но, познавайки добре гръцката железница, с почуда гледам на стойността, която искат властите в Гърция да постигнат", казва Керн. „Ако погледнем сериозно към гръцката железница, бих изключил напълно да платим положителна покупна цена", казва мениджърът.

Гърция трябва да набере 50 млрд. евро през следващите години чрез приватизация на активи държавна собственост. Това е един от ангажиментите, който силно задлъжнялата страна обеща на другите държави от еврозоната,за да се сключи споразумение по третата спасителна програма. Експерти обаче смятат, че общата планирана сума е "илюзорна".

Гръцката държавна железница е един от централните обекти за приватизация, с който правителството на Алексис Ципрас възнамерява да генерира приходи. И предишното правителство се опитваше да осъществи продажбата на жп компанията. По онова време за възможна цена се спрягаше сумата от 200 милиона евро. Въпреки това обаче при идването си на власт през януари правителството на СИРИЗА замрази проекта за приватизацията на железницата.

Източник: Всеки ден
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари