Австралийски музикални седмици в Русе

0
Австралийски музикални седмици в Русе

На 13 и 21 май Русе за поредна година е сред градовете-домакини на Австрийските музикални седмици в България, организирани от Посолството на Австрия в София, които се провеждат под почетния патронаж на г-жа Маргарита Попова – вицепрезидент на Република България. В нашия град Австрийски музикални седмици се провеждат със съдействието на Община Русе. Тазгодишното 18-то поред издание преминава под мотото „1814-1914-2014. Бунт на чувствата – Романтика и Експресионизъм”. Програмата на фестивала обединява известни произведения на класиката и романтиката със съвременни творби, като акцентът е поставен върху преломното време в навечерието на Първата световна война. На 13 май, от 19 ч. в зала „Европа” на Доходното здание е концертът на формацията „eXtracello“, а на 21 май в зала „Филхармония” – на Симфоничния оркестър на Държавна опера – Русе, под диригентството на Найден Тодоров.

За програмата, която ще представят пред русенската публика, четирите австрийски виолончелистки от „eXtracello” казват следното: „Програмата ни е фокусирана върху музиката на композитори, които са се осмелили да напишат нещо ново за своето време и са разчупили границите на традицията. Освен това насочваме вниманието си към една основна тема в експресионизма: „големите чувства“. „Малки интерлюдии“ – посветени на непосредствеността на изразяване – експериментират свободно с музикалния материал.“

13 май, 19 ч., Доходно здание, зала „Европа”. Вход свободен.

Ето и допълнителна информация за състава: Вдъхновени от звученето в състава на оркестър и разнообразните възможности на инструмента, четирите музикантки решават през 2004 да разширят съвместната си работа и създават формацията „eXtracello“. Сравнително малкият оригинален репертоар започва още от самото начало да се обогатява с композиции, писани по поръчка, предимно от областта на „Cross-over" и джаза, както и със собствени композиции, аранжименти и импровизации. Така програмата обхваща произведения от Ренесанса през класиката до джаза, поп и рок музиката.

Еда Брайт - родена в Мьодлинг до Виена, Австрия, тя учи чело (в Грац и Детмолд) и пиано (във Виена). Живее и работи във Виена. От 1989 е член на „Виенския камерен оркестър“. Участва в съставите на именити оркестри и ансамбли, сред които Енсембле Модерн, Франкфурт, Клангфорум Виена, Немската камерна филхармония на Бремен, Виенският радиооркестър, Виенският нонет и Виенскит квинтет. Изпълнява също и барокова музика в „Concentus Musicus”,”L´Orfeo", Линц, „Haydn Akademie”, Айзенщат. Съоснователка е на „Wiener Masken - und Musiktheaters”, където участва като музикант и актриса.

Мелиса Колеман - родена през 1968 в Мелбърн, Австралия. Започва да учи пиано от 7-годишна. Учи чело и изпълнителски изкуства във Victorian College of the Arts (VCA), Мелбърн. През 1987 печели музикалната награда за камерна музика Herbert N. Davis, а през 1998 и е присъдена Hepzibah Menuhin Award for String Soloists der Musical Society of Victoria. През 1990 Мелиса живее в Лондон и посещава частните майсторски класове на Миша Майски, Марк Добрински и Уилям Плит. От 1992 Мелиса Колеман живее във Виена и има участия и турнета като солистка в различни камерни формации и ансамбли в именити фестивали за класическа, авангардна и джаз музика в целия свят. Работи върху музикални концепции като композитор и аранжьор и се занимава с експериментални импровизации с различни музиканти, модерен танц, театрални продукции и различни мултимедийни проекти.

Маргарете Депе - родена е в Траунщайн, Германия. Учи чело в Залцбург и Виена. Работи и живее във Виена. Член е на различни ансамбли, които работят в разнообразни насоки: „Wiener Akademie", „Ensemble Prisma", „Klangforum Wien", Ансамбъла за съвременна и импровизирана музика „Capella con Durezza". Работи върху звуковия дизайн за театралната трупа „portraittheater”. Участва в съвместни проекти с поети и писатели, сред които Л. Прелог, Е. Герстл, Х. Яниш, Б. Хел, Г. Йонке.

Гудула Урбан - родена е във Виена. Учи чело във Виена, Залцбург и Балтимор (САЩ). Член е на клавирното трио „Trio Vivo Wien”. Свири и концертира с „Wiener Volksoper”, „Camerata Salzburg”, „Wiener Kammerorchester", „Wiener Kammer-philharmonie”. Развива активна концертна дейност и като певица и челистка в областта на популярната музика, където работи с Инес Райгер, Каролине Кочан, Джони Маден & Анди Кътич. В САЩ е член на Gospelgruppe „Seven", с която концертира в Балтимор, Ню Йорк и Канада. През 2004 издава дебютен албум „Smile On My Face" като певица и композитор.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари