Атанас Зафиров: Управляващите искат да дарят ракети С-300 на Украйна

0
Депутатът поиска Тодор Тагарев да си подаде оставката
Депутатът поиска Тодор Тагарев да си подаде оставката Снимка: Пресцентър БСП

Депутатът поиска Тодор Тагарев да си подаде оставката

БСП заявиха, че управляващото мнозинство възнамерява да дари зенитно-ракетните комплекси С-300 на България на Украйна. Това съобщи народният представител Атанас Зафиров от парламентарната група от БСП в кулоарите на парламента, предаде агенция "Фокус“.

"Управляващите имат намеренията да дарят последната останала надеждна защита над небето на София и ядрената централа, а именно зенитно-ракетните комплекси С-300 НА Украйна под формата на боеприпаси“ заяви Зафиров.

Той каза още, че днес се очаква извънредно заседание на Комисията по отбрана на парламента, за да бъде разгледано именно този проект на решение. По думите му в мотивите към проекта на решение не е посочено защо това се налага.

"Днес е свикано извънредно заседание на комисията по отбрана с точка предоставянето на боеприпасите на Украйна. Колегите даже не са се постарали в мотивите си да обяснят какво точно ще бъде предоставяно, какви са мотивите това да бъде направено. Единствено са обяснили, че това са боеприпаси с дефекти, но в същото време Украйна е декларирала, че може да ги вкара в употреба“, каза още депутатът.

Той зададе няколко въпроса към управляващите: "Логичният въпрос е защо Украйна има този капацитет, а България го няма? Следващата стъпка ще бъде ли да дарим самите зенитно-ракетни комплекси?“.

Зафиров се обърна към премиера с въпрос дали е наясно за всичко това. Той отново поиска Тодор Тагарев да си подаде оставката като министър на отбраната на страната. По думите му някой трябва да поеме политическата отговорност за тези действия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    6
    Ганчо
    Гнусен тагарник - мирише на краварник
  • 0
    5
    Bonkerz
    към управляващите: "Логичният въпрос е защо Украйна има този капацитет, а България го няма?" Съветска Украйна (една от четирите страни основателки на СССР) е била център на ракетостроенето, самолетостроенето, АЕЦ Чернобил е в Украйна и много др. научни постижения е капацитет. “Южмаш” съобщава: „От 50-те години на ХХ век в Днепропетровск (днешна УКРАЙНА) бяха създадени четири поколения стратегически ракетни системи, около 400 космически кораба от 70 различни модификации, космически ракети-носители от семейства “Циклон”, “Космос” и “Зенит”. Конструкторско бюро „Южное“ от своя страна обръща внимание, че е създало „девет типа космически ракети-носители, с помощта на които са извършени около 500 изстрелвания и са изведени в орбита над 1100 космически кораба“. всичко това са постижения на Съветска Украйна. “Южмаш” и Конструкторско бюро “Южное” създават ядрения щит на СССР - ракетите Р-12 и Р-14 от първо поколение. В същите предприятия е произведена първата в света междуконтинентална балистична ракета Р-16. В края на 80-те години се появява най-мощната в света междуконтинентална балистична ракета РС-36М (СС-18, „Сатана“ според класификацията на НАТО). След това на въоръжение постъпиха стратегическите ракетни комплекси РТ-23 УТТХ в шахтен и железопътен вариант, наречени „Молодец“ (СС-24 по класификацията на САЩ и НАТО). Бойните железопътни ракетни системи не се различават от обикновените влакове и могат да изстрелват ракети от всяка точка на маршрута. През февруари 2021 г. „Южмаш“ припомни, че се навършиха 45 години от началото на проекта „Енергия-Буран“, който „се превърна в най-високия етап в развитието на съветската ракетна наука“. От предприятието припомнят, че изстрелването на "Енергия-Буран" от космодрума Байконур е извършено на 15 ноември 1988 г. „Полетът се проведе без екипаж, в напълно автоматичен режим с помощта на съветски бордови компютри. Това изстрелване беше включено в Книгата на рекордите на Гинес като първото в света напълно автоматично кацане на орбитален апарат. Вградените конструкторски решения, доказани технологии, изключителни експлоатационни характеристики - всичко това стана ключът към признаването на украинската ракета за една от най-добрите в историята на човечеството.
  • -2
    4
    Име
    Както казвал доста пъти досега: Готов съм да купя бронежелетка и каска на някой върл украинофил и даже цветя, само и само да ходи да наторява украинската земя. Сори че само не един, ама и т`ва пари струва...
  • 2
    3
    фена на Путин
    Да дават. Нека да дават. Освен нова омраза и разделение в собствената си държава нищо друго няма да посеят. А тази нова американска "власт" са и преброени дните.
  • 13
    2
    нунчо
    Оставка и затвор за продажника магарев-от------а
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари