Атанас Зафиров: Български войници няма да участват във въоръжени конфликти

0
Председателят на Комисията по отбрана заяви, че създаването на нов български батальон ще има възпиращ ефект
Председателят на Комисията по отбрана заяви, че създаването на нов български батальон ще има възпиращ ефект Снимка: БГНЕС

Председателят на Комисията по отбрана заяви, че създаването на нов български батальон ще има възпиращ ефект

"Стана ясно, че има намерение за създаване на български батальон за демонстрация на възпиращ потенциал на НАТО. Тепърва предстоят разговори по формирането на тази бойна батальонна група. Но е разбираемо, че един батальон, бил той и от хиляда души, няма как да бъде някаква значима сила. Това е по-скоро един политически акт на България, който има за цел да покаже, че България е предсказуем и коректен съюзник в НАТО."

Това заяви председателят на Парламентарната комисия по отбрана и зам.-председател на БСП Атанас Зафиров, съобщи Пресцентърът на БСП.

По неговите думи няма да има нищо учудващо в това изграждането на този батальон да се забави, тъй като през февруари месец предстоят важни срещи на върха на НАТО, на които ще се обсъждат много въпроси и едва ли страните членки биха извадили на преден план точно този въпрос.

"От годините, в които България е съюзник в НАТО в страната ни е имало съвместни учения и това не е било сериозна драматична история. Тук намирам, че темата излишно се преекспонира, но факт, който беше поет като ангажимент от министър-председателя е, че този батальон ще бъде под българско командване", подчерта Зафиров.

"Получихме уверението, че български войници няма да участват по никакъв начин във въоръжени конфликти", обърна внимание председателят на Комисията по отбрана. Той обърна внимание, че когато се отнася до учения, и сега български въоръжени сили участват в многонационални учения, в това число в съюзнически държави.

По темата за попълване на българската ескадрила с още 8 изтребителя, Атанас Зафиров подчерта спешната нужда на българските военновъздушни от допълване на техните способности, но към момента българската държава не може да си позволи такъв голям разход.

"Още повече, че има отделни други компоненти в българските въоръжени сили, като сухопътния, които са системно недофинансирани и системно пренебрегвани. Неслучайно на последното заседание на Комисията по отбрана и началника на отбраната, и военния министър дадоха заявление, че това ще бъде годината на сухопътните сили. Мисля, че е логично българската държава да потърси решение и по третия инвестиционен проект за бронирана бойна машина за пехотата и се радвам, че има заложени средства в бюджета за неговото стартиране", допълни Зафиров.

Що се отнася до закупените 8 самолета F-16, Зафиров обясни, че първите 6 самолета трябва да пристигнат до края на 2023 г., а другите два самолета ще дойдат по график през първата половина на 2024 г. Той увери, че обучението на нашите летци в САЩ върви успешно и те се подготвят да заемат своето място, когато новата техника пристигне в България.

На въпрос за въоръжението на двата вида изтребители, които ще изпълняват ролята на Air Policing в България, народният представител от БСП отговори, че те няма да бъдат използвани извън стандартната мисия и няма основание да имат каквото и да е друго въоръжение.

"На този етап няма заявено намерение от Испания за изпращане на фрегата в Черно море", отговори Зафиров на появилата се такава информация в чуждестранни медии.

Той опроверга и информацията за дислоцирането на френски войници в България.

"В момента, в който постъпи такава заявка, въпросът ще бъде разгледан. Ако са до 1000 военнослужещи, това ще стане с решение на Министерски съвет. Ако са над 1000, въпросът ще бъде обсъден в Народното събрание. Такъв е законът", категоричен бе той.

"Всякакви опити за цепене от БСП и за създаване на алтернативни проекти са завършвали безславно. Няма как да изгрее нова такава звезда по простата причина, че би било само пожелателно и в бъдеще време, а за левия избирател и за лявомислещия човек е по-важно да вижда реализация на своите идеи сега и веднага. Лявомислещите хора на практика започват да виждат реализацията на своите идеи в работата на това правителство. Неслучайно ние говорим и ще го докажем, че това ще е най-социалният бюджет за последните 30 години", коментира още заместник-председателят на БСП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари