Атанас Славов: Гешев не може да се върне като прокурор във ВКП

0
Важно е какво ще направи Сарафов през следващите дни, отбеляза правосъдният министър
Важно е какво ще направи Сарафов през следващите дни, отбеляза правосъдният министър Снимка: Фейсбук

Важно е какво ще направи Сарафов през следващите дни, отбеляза правосъдният министър

Проведеният избор не е достатъчно легитимен. Считам, че останаха сериозни съмнения както относно процедурата, така и за качествените аспекти на този избор. Ще използвам моите правомощия по такъв начин, че да премахнем тези съмнение. Това заяви в ефира на bTV министърът на правосъдието Атанас Славов, коментирайки избирането на Борислав Сарафов за и.д. главен прокурор, предава БГНЕС.

Според Славов е важно какво ще направи Сарафов през следващите дни.

Това, което предстои на първо място, той трябва да предложи нови заместници. Очаквам тези заместници да покриват всички критерии за високи морални и нравствени качества, да са хора авторитетни. Това би съдействало за успокояване на и без това високото напрежение“, заяви правосъдният министър.

Действията, които Славов ще предприеме в съответствие с Конституцията и закона: на първо място в четвъртък ще поиска произнасяне дали компетентният орган за избор е прокурорската колегия или пленум.

За да тръгна да освобождавам някой, трябва да съм сигурен, че той не е избран по правилата. Ако не се разсеят съмненията, ще заведе дело във Върховния административен съд, пледирайки нищожност на взетото решение. Има процес, който трябва да бъде минат, преди да стигнем до процедурата, която Конституцията позволява и да искам предсрочно освобождаване от заеманата длъжност“, обясни Славов.

Той коментира и освобождаването на Иван Гешев като главен прокурор.

Гешев е освободен на конституционно основание за нарушаване на престижа на съдебната власт. Няма как на това основание да се върне като прокурор във ВКП. Такова връщане би било недопустимо“, категоричен е Славов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари