Атанас Славов: Връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов е явна

0
Нотариуса би бил идеалният защитен свидетел, но вече не е между живите, каза министърът на правосъдието
Нотариуса би бил идеалният защитен свидетел, но вече не е между живите, каза министърът на правосъдието Видео: bTV

Нотариуса би бил идеалният защитен свидетел, но вече не е между живите, каза министърът на правосъдието

Има зависимости, които стигат до най-високите нива. Скандалът с Красьо Черния доведе до някакви освобождавания във ВСС и магистрати. Да се надяваме, че случаят с Мартин Божанов-Нотариуса, който е известен от години, ще има последствия, които да са на институционално ниво“.

Това обясни в предаването „Защо, господин министър“ по bTV министърът на правосъдието Атанас Славов.

Настоявам за ефективно разследване – кои са поръчителите, до какви нива в съдебната система са стигали зависимостите, кои са магистратите, изпаднали в такива зависимости. Имам правомощие да предлагам дисциплинарни санкции. Те ще бъдат наложени от двата нови съвета. За всеки магистрат, за който се установи, че е с карта за достъп до този клуб, за всеки, за когото има данни, че е упражнявал натиск и рекет – аз ще образувам дисциплинарно производство и ще предложа неговото освобождаване“, подчерта министърът.

Случаят със заплашване на съдия Цариградска е отпреди 3 години. Взеха се мерки, които не дадоха своя резултат. Разследването на „Антикорупционния фонд“ е от 2021 година. Миналата година при изслушването във ВСС на казуса „Осемте джуджета“ настоявах и за изслушване на казуса „Списък за бърз контрол“. Основното действащо лице вече не е между живите. Той би бил идеалният защитен свидетел, защото е брокерът между политическата или олигархичната част и съдебната система“, допълни Славов.

Според него е важно, че в Народното събрание е създадена анкетна комисия по случая „Нотариуса“.

Отговорност на институциите е да не остане прах в очите. Тези комисии често са неефективни. Отказва им се информация дори и от прокуратурата. Засега се и въпросът – има ли прокуратурата пълен монопол върху досъдебния процес, може ли да предостави информация за досъдебни производства?“, посочи той.

Тук не става дума за политическа намеса, за даване на указания, а да е ясно за обществото какво се случва. Като стъпих в длъжност преди 8 месеца това беше първият казус, по който се интересувах. Съдия Цариградска беше подала информация и до Министерството на правосъдието. От прокуратурата казаха, че се работи. Има досъдебни производство, но въпросът е за момента, в който ще има обвиняеми“.

Връзката между Иван Гешев и кръговете около Мартин Божанов и Петьо Еврото е явна. Тя се твърдеше от самите участници – и от Петьо Еврото, и от Мартин Божанов. Една негова реплика е – „Ние си говорим с Господ“, имайки предвид главния прокурор. Самата тази връзка трябва да се разследва“, подчерта министърът.

Конституционната реформа

През последните по-малко от три години преобладаващо управляваха служебни правителства. Това е фактическата ситуация. Съдебната реформа започна с промените в Конституцията, но тя тепърва ще мине в решаваща фаза с промените в Закона за съдебната власт“, каза той.

Поръчкови убийства е имало. Не мисля, че се връщат мутренските години. Има шанс България да се откъсне от прекъсване на тези зависимости“, допълни той.

Придобиването на българско гражданство

Придобиването на българско гражданство по произход е добре регулирано. В съвета са включени и МВР, ДАНС, МРРБ и Министерство на социалните дейности. Всяка молба за гражданство трябва да получи положително становище от МВР и ДАНС. Правили сме проверки на процедурата, която се случва в Министерството на правосъдието, не са установени такива случаи (на руски граждани, получили български паспорти – бел. ред.). Подали сме над 80 сигнала до прокуратурата за опит за придобиване на българско гражданство с фалшиви документи. Бившият министър на правосъдието Крум Зарков също е подавал такива сигнали. Има хиляди случаи, в които изпращаме документира до МВР, за да се установи дали са истински, или не“, коментира министър Славов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари