Атанас Илиев: 27 от хората, на които е издаден протокол за преглед, са били мъртви

0
Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в Пловдив
Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в Пловдив Видео: NOVA

Схема, ощетила Здравната каса с милиони, разкриха от прокуратурата в Пловдив

Документалната измама е свързана с предоставянето на помощ за хора с увреждания. Медицински център е изготвил над 8000 протокола от прегледи на хора с увреждания, за които са изплатени 5 милиона и 200 хиляди лева. Много от пациентите по документи нямат никакви увреждания.

27 от хората, на които е издаден протокол за преглед от лекарска комисия, са били мъртви към този момент. Събирали са база от данни с хора, които имат нужда от такива помощни средства, по най-различни начини. Ние сме установили тази дейност в период от една година. Разследването по делото продължава с много сериозни темпове”, заяви Атанас Илиев, зам.-районен прокурор на Пловдив.

Беше подаден сигнал от Районна здравна инспекция - Пловдив. Незабавно предприехме действия, образувахме досъдебно производство. Разпитахме множество свидетели и се установи, че в действителност това е така. Имаме информация за 730 протокола, които са изплатени на собственика на медицинския център”, посочи Димитър Пехливанов, наблюдаващ прокурор.

Собственикът на медицинския център е и собственик на двете фирми, които търгуват с помощни средства. И на тези фирми са изпратени от Касата 815 хил. лв. по издадени протоколи от лекарски комисии, които той е назначил”, поясни Пехливанов.

В позицията на НЗОК се казва, че през април 2023 г. са изготвили доклад-анализ, изпращани са писма и сигнали до министерство на здравеопазването, във връзка с дейността на МЦ „Медлайф”. От страна на Касата и РЗИ са поискани проверки.

От другата страна пример за хора, които имат нужда, но не получават помощни средства е майката на Красимира Русанова. „Края на юни месец на майка ми предстоеше да бъде изписана от неврологичното отделение на болницата в гр. Левски, с напълно парализирана лява страна. Казаха ми, че за да мога да кандидатствам и да получа помощни средства тя трябва да се яви на ТЕЛК комисия, при вече налични 76% инвалидност. След което да подам документи и евентуално да ми бъдат отпуснати помощни средства”, разказа Русанова.

„Пациентските организации напирахме да се промени системата, защото в социалните институции няма медицински лица, които да разчетат нашите диагнози” , заяви Павлина Григорова, представител на пациентска организация.

В студиото на NOVA темата коментира Антон Тонев, съветник на министъра на здравеопазването.

Става въпрос за една много сложна система, съставена от много фактори. Когато се измести центъра ѝ винаги се печели или се губи нещо. Ако затегнем контрола, което явно е необходимо в момента, защото става въпрос за злоупотреба с една много сериозна сума, това би забавило изключително много издаването и достигането до тези изделия”, заяви Тонев.

Има две институции РЗИПловдив и Здравната каса, които са хванали процеса в моментът, в който са се натрупали достатъчно данни. Трудно могат да се хванат нещата от първия възможен момент, защото става въпрос за страшно много пациенти и документи”, поясни още съветникът на министъра.

По отношение на промяна в законодателството, Тонев каза, че от миналата година тази дейност е прехвърлена от министерството на труда и социалното развитие към НЗОК. Точно защото тя има доста по-сериозни контролни механизми.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Ха ха
    Електронни картони и всеки ще може да си прави проверка и да сезира при нередност.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари