Астероид с големина от половин километър ще премине край земята днес

0
При максималното си приближаване тогава, той ще бъде на около 2 млн. км от нас
При максималното си приближаване тогава, той ще бъде на около 2 млн. км от нас

Астероид с големина от половин километър ще премине край земята днес

Астероидът (231937) 2001 FO32 е космическа скала с размери около половин километър и предстои да премине сравнително близо до Земята на 21 март, около 18.03 ч. българско време.

Това каза за Агенция "Фокус" физикът Пенчо Маркишки от Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН.

"При максималното си приближаване тогава, той ще бъде на около 2 млн. км от нас, което е малко повече от 5 дистанции Земя-Луна. Астероидът се движи спрямо Земята със скорост 124 000 км/час (34.4 км/секунда). Най-добрата възможност за неговото наблюдение ще бъде на 21 март рано сутринта, от около 04 ч. до разсъмване. Тогава 2001 FO32 ще бъде в съзвездието Скорпион – малко югозападно от "опашката" на фигурата на това съзвездие (видимо недалеч югозападно от двете близки и ярки звезди Шаула и Лесат). Астероидът ще бъде с яркост от 11.7 видима звездна величина. На 21 март в последните часове на нощта обектът ще може да бъде наблюдаван с телескоп (желателно насочван по координати), много ниско над южния хоризонт. През такъв инструмент астероидът ще изглежда като светла точка, бавно движеща се на фона на звездите в съзвездието Скорпион. С невъоръжено око и с бинокъл обекта няма да може да се наблюдава", каза Маркишки.

Той поясни, че този астероид е открит на 23 март 2001 г. от телескоп на програмата LINEAR (мрежа от автоматизирани телескопи за търсене на малки тела в Слънчевата система).

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари