Асена Сербезова: Уча се от критиките, не от ласкателите

0
Два пъти съм се женила на една и съща дата с бащата на моите деца, сподели тя
Два пъти съм се женила на една и съща дата с бащата на моите деца, сподели тя Видео: "Беновска пита"

Министърът на здравеопазването Асена Сербезова бе гост в предаването „Беновска пита", като заяви позиции по следните теми:

Здравето на българската нация

Водещата Илиана Беновска представи госта си и я попита дали е здрава. Асена Сербезова отговори, че е здрава. Беновска попита дали българската нация е здрава. Здравният министър отвърна, че за съжаление в ЕС ние сме най-болната нация. На първо място сме по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, от откологични заболявания и други. Средната продължителност на живота на българина също е най-малка. Увеличава се у нас и предотвратимата обща смъртност. „Част от усилията в здравеопазването трябва да бъдат насочени да подобрим тази статистика и да помогнем на българина да бъде по-здрав!", заяви здравният министър.

Информационната кампания за COVID мерките и ваксините

Ще Ви попитам за нещо съвършено конкретно - превенцията? Ние не превантираме заболяванията, сега се правят някакви нещастни опити да се превантира COVID, но не се направи кампания, която да е убедителна. Вие имате ли някаква визия за тази кампания?", попита Беновска. Асена Сербезова се съгласи, че кампанията за ваксинация не е била убедителна и подчерта, че това е трябвало да се случи преди 2 години. Освен това кампанията трябва да включва не само ваксините, а противоепидемичните мерки въобще. Здравният министър подчерта, че още от самото начало са били объркани термините, говорило се е за социална дистанция, а ние трябва да спазваме физическа дистанция. Социалната дистанция е нещо съвсем различно. В началото на кампанията се е насажда страх, което е било изключително погрешно.

Асена Сербезова заяви, че в успешните комуникационни стратегии на другите държави първо е бил включен личния пример на хора, които нацията обича, обикновено спортисти, журналисти, актьори. Това не е било направено в България. Тя даде за пример и стратегията на Португалия, където ясно е записано, че за ваксините трябва да говорят експерти, а не политици. „В последната година на 3 избора тази тема се подхвърли, издъвка и изплю, с извинение за израза, от много политици! Бе използвана, защото темата за здравето е изключително чувствителна и повежда хората в една или друга посока. Решенията за нашето здраве на пръв поглед са индивидуални, но са и с последствия за останалите!", подчерта здравният министър. Тя добави, че Изпълнителната агенция по лекарствата също е длъжник, защото е трябвало да обясни как са разработени тези ваксини, защо толкова бързо са се появили на пазара и че това не е свързано с компромис с качеството. Ролята на регулатора е да осигури рационална употреба на лекарствата, тоест хората да знаят как да ги употребяват. Асена Сербезова обясни, че няма нито един препарат, който да е 100% ефективен, при всяко едно лекарство в листовката са изредени странични ефекти, които може да настъпят. Но това не е основание да не го приемаме, ако ни е показан. „Вие казахте в началото превенция, аз ще добавя и здравно-духовно образование!", добави тя.

Процедурата за доставка на тестове за учениците

Сега актуалната тема е маски, дезинфектанти, тестове и МЗ сте се нагърбили да снабдявате всички училища с тези консумативи. Подозрението обаче е, че много хора, които определят доставчиците във вашето министерство, се облагодетелстват от това и то здраво. Успяхте ли да видите как става тази процедура?", попита Беновска. Асена Сербезова отговори, хората имат големи очаквания, а това е проблем, който наистина трябва да бъде осветлен. Водещата добави: „Защото правителството на „Промяната" се кани да пресече корупцията из корен!". Здравният министър отговори, че така и трябва да бъде. Тя обясни, че е изискала цялата документация за тази процедура и тя ще бъде прегледана. Поискана е и среща с МОН, които да кажат какви са нагласите сред децата, защото различните възрастови групи имат различни нагласи какви тестове да използват, за да бъде по-малко стресово.

Имате предвид, че ще преформатирате сегашните доставки ли?", попита Беновска. Сербезова отговори, че в комисията ще бъдат включени и представители на МОН, процесът ще бъде максимално прозрачен, така че да не остава впечатление, че нещо нередно се е случило. Тя продължи: „А що се отнася до поръчката за тестовете, тя не е обществена, тя е решена еднолично, защото има такава възможност в закона. Мисля, че всичко трябва да бъде огласявано. Аз разбрах от медии, че има подаден сигнал срещу тази поръчка, но не знам от кого! Мен лично никой не ме е уведомил! Но Вие сте много права, това може да е от някой доставчик, който не е избран. В България всеки може да подаде сигнал за каквото реши, органите са длъжни да проверят!".

Следболничната помощ

Нека да поговорим за следболничната помощ, това е нещо, което страшно куца в България, един човек с инсулт го изписват на третия ден от болницата и се оправяйте вкъщи както намерите за добре!", продължи Беновска. Асена Сербезова се съгласи, че това наистина е сериозен проблем. Тя разказа, че го е изпитала на гърба си с нейния баща, който наистина е бил изписан на четвъртия ден, а линейката са я чакали час и половина, без изобщо да я дочакат. За щастие развръзката е била щастлива. Тя обясни, че наистина не е предвидена рехабилитация, което е много важно в първите дни след изписването. „Ние трябва да постигаме консенсус оп основни неща. Знам, че това звучи много политически, но другите държави го правят. Не трябва да си играем с тези теми, независимо кой от коя партия е, ние трябва да направим този българин по-образован, по-здрав, да живее по-дълго и с по-високо качество!", категорична бе Сербезова.

Дигитализацията

Как ще го направите, след като съсловните организации непрекъснато капризничат и основна мишена е НЗОК, който и да е начело, той е от лошите? Ще удовлетворявате ли всичките им искания?", попита Беновска. Асена Сербезова отговори, че разговорът със съсловните организации наистина е сложен. Тя продължи, че 20 години е била на различни позиции във фармацевтичната индустрия, 5 години в държавната администрация, 6 години в ръководството на Български фармацевтичен съюз, затова вижда структурата на системата от всички страни. Здравният министър подчерта, че посоката се задава от държавата, а другите я следват. Това е поемане на отговорност.

Четох, че последната „мишена", оглавяваща НЗОК, проф. Салчев, в четвъртък излезе съобщение, че са изплатени всички задължения, които имат към всички контрагенти. По делови път той сваля претенциите на съсловните организации, проф. Салчев от себе си!", продължи Беновска. Асена Сербезова отговори, че ѝ липсва дигитализация на процеса от начало докрай и даване на ясна представа какво се случва. Беновска каза: „Но не се ли опасявате, че тази дигитализация, тя може да служи като банка данни, но да я ползва баба ми от Дуранкулак!". Здравният министър отговори, че тази дигитализация засяга тези, които управляват, да могат с едно кликане да видят целия процес, да се предотвратят нежелани лекарствени взаимодействия, да се предотврати неефективност в здравеопазването. Асена Сербезова даде пример, че ако да речем пациентът получава есемеси и получи есемес, че е хоспитализиран, а всъщност не е, по този начин той самият се превръща в контрольор.

Сещам се за нещо друго, някакъв човек изведнъж разбрал, че имал сертификат за ваксина, пък не се бил ваксиниран. Откъде накъде този лекар ще вземе точно неговите данни и защо ще го прави, за да вземе някакви 10 лева ли?", попита Беновска. Асена Сербезова отговори, че това наистина не звучи логично и може да е грешка, но такива грешки ще бъдат изчиствани тогава, когато имаме ясна представа. Тя продължи, че разполагаме с ограничени ресурси и трябва да ги управляваме ефективно. Когато обаче нямаме ясна представа какво се случва по веригата, тогава няма как да управляваме ефективно.

Комуникацията на МЗ с гражданите

Вие сте много контактен човек, не Ви правя комплимент, може би това е в основата на успеха Ви, Гроздан Караджов пръв се сети и отвори приемна, всяка събота ще приема граждани. Наемате ли се и Вие да направите един контактен център?", попита Беновска. Асена Сербезова отговори: „Разбира се! Дори и в първите 4-5 дена, въпреки много задачи, успяхме да се срещнем с колеги от видинската болница, които стачкуват. Приех ги, изслушах ги, предложихме решения. Но разбира се трябва да има и такива часове, в които да се говори с хората! Получавам съобщения и по други канали, хората ми пишат, аз чета и съм благодарна, защото всеки се сеща за нещо различно и когато тези различности се сглобят се получава връзка с реалното поле, с реалността!".

Фалшивите новини, публикувани от някои медии за личния ѝ живот

Вие сте подложена на доста широк интерес и напоследък гледам, че Вашият съпруг Петър Сербезов е обект на медиен интерес. Подготвяйки се за предаване стигнах до извод, че това е някаква форма на рекет, не знам докъде Вие стигнахте в изводите, от страна на определени медии - женила ли сте се и как сте се женила! Ами всеки се е женил, дай Боже всеки му, някои го правят по няколко пъти. Има ли право проф. Сербезова да се е оженила, да е била в бяла рокля?", попита Беновска. Гостът ѝ отговори: „Проф. Сербезова и всеки един от нас има право да бъде щастлив, да се омъжи или ожени. Ще го кажа направо, вие сте първата медия, използвам вашата покана да разсея заблудите около това, което написаха някои медии, ако изобщо мога да ги нарека по този начин. Защото журналистът формира мнение, журналистът може да насочи съдбата на даден човек в една или друга посока. Това е толкова отговорно! Пише се, че мъжът ми е лицево-челюстен хирург - е, много се смяхме! Наистина има лицево-челюстен хирург Петър Сербезов, това е съвпадение на имената. Писаха, че съм се омъжила за четвърти път. Не е за четвърти път. За трети път е, като на практика първия и втория брак съм сключила с бащата на децата ми. Два пъти съм се женила на една и съща дата с бащата на моите деца, с което показах вероятно, че аз съм един консенсусен, балансиран човек, който обича да дава втори шанс. С бившия ми съпруг сме в прекрасни отношения. Мъжът ми също има две деца от първи брак, на практика ние имаме четири деца, една голяма дружина, два папагала и една котка, защото те са от нечовешката част на семейството. Това, което излезе в някои медии, не мога да кажа, че ме е отвратило, защото аз очаквах това от тези медии. Както Вие казахте форма на рекет. Два дена преди това се обадиха на мъжа ми, аз казах, че няма да правим нищо!".

Писаха и че обичате скъпи коли!", продължи Беновска. Асена Сербезова отговори: „Скоро ще излезе и декларацията ми, която подаваме към КПКОНПИ и там ще се убедите коя е „скъпата" ми кола, която е на мое име - Ситроен С1, който е на повече от 10 години, той дори няма серво. Така че толкова по любовта ми към скъпите коли. Това е колата, която аз преди години, посвещавайки толкова много на професионалната ми кариера, дадох на баща ми, за да може той да вози моите две дечица, които по това време бяха по-малки. По отношение на Макларъна и Ролс Ройса, от които така се развълнуваха някои медии, знаете, че това е една стандартна практика за някои хора, които предпочитат да се оженят с такава кола под наем. И всички знаят, че това е кола под наем, но аз искам да им благодаря за едно, писаха, че съм в разкошна бяла рокля! Тази разкошна бяла рокля, тъй като аз се омъжих няколко месеца след обвинението, което ми повдигна прокуратурата, абсурдното обвинение, че всявам паника след две интервюта, в които съобщих, че може да има недостиг на лекарства, та разкошната бяла рокля бе ушита с една проба в едно много стресово време, уверявам Ви, че и сватбата, и петдесетгодишнината бяха организирани при спазване на всички противоепидемични мерки. На сватбата имаше сватбен дезинфектант, а петдесетгодишнината завърши в часа, в който бяха определили със заповедта. Но това са хубави лични моменти, какво по-хубаво от сватба и петдесетгодишнина, на която да събереш приятели!".

Личният ѝ блог

Беновска продължи: "Може ли да осветля медиите, натъкнах се на нещо Ваше лично - „Някой ден ще седнеш на мек фотьойл от облак, който ще те обгърне като прегръдка, ще пиеш топъл шоколад, чийто вкус ще се мени, предизвиквайки и преминавайки през всичките ти любими вкусове. Ще седнеш и ще изгледаш всички пътища, по които не тръгна, но за които не спря да мислиш. Дотогава е този блог, срещите с приятели и непознати, добрите случки и не толкова добре изглеждащите, защото най-много учим от тях!". Кой е авторът на този блог - „My land", „Моята земя"?". Асена Сербезова отговори: „Това е моят блог, „Моята земя", освен фармация съм завършила и психология, затова може би казах и за комуникацията. Никой не ни учи на най-важните неща в живота, как да комуникираме с останалите, как да бъдем добри родители, как да открием талантите си, да бъдем щастливи и да отстояваме позициите си. Това е моят блог, „My land", аз съм авторът на блога. Защо в мек фотьойл - да да е удобно! Защо с чаша топъл шоколад - това също се свързва с уютността! Защо по пътищата, по които не поехме - защото често си мислим какво щеше да бъде ако. Ако не бях тръгнала по този път, ако не бях приела, ако не бях срещнала този човек. Много често си мислим какво щеше да се случи ако. А най-трудните задачи, всъщност ние най-много учим от тях, понякога и от най-трудните хора. Има и една друга приказка, която аз много обичам - най-добрите учители са всъщност нашите най-големи душмани. Не този, който ще ти бъде приятен, не този, който ще те ласкае, напротив, ти учиш най-много от този, който ще те критикува с добро и конструктивно. Не от този, който ще се опита да ти стъпче булчинската рокля или да ти помрачи радостта от петдесетгодишнината, а от такива, които дискутират проблемите, обсъждат ги, но и си гонят да получат отговорите!".

Подаръците

Чудя се какво да Ви подаря, зелена или червена ябълка. „Зелена" сте в политиката, но може би не сте „зелена", защото сте заемала много управленчески длъжности. Зелена ли да Ви подаря?", обърна се към здравния министър водещата. Асена Сербезова отговори: „Зелена, защото това е любимият ми сорт ябълка и защото ние се учим, докато сме живи. Това е зелена ябълка, голяма е за моите възможности. Вижте какъв процес обаче е започнал отдолу!". Водещата предложи да сменят ябълката. Здравният министър отговори, че иска точно тази, защото сме несъвършени и добави: „Ние трябва да се приемем, че сме несъвършени и не е нужно да бъдем перфектни. Затова, когато се обадиха на мъжа ми и казаха, че ще излезе материал, аз казах, че ще го прочета с интерес, но по никакъв начин не се опитвай да го спираш!".

Беновска подари на гости си и Конституцията и обясни: „Подарявам Ви и Конституцията, няма сега да впрягам министър-председателя и президента, въпреки че министър-председателят си я взе с кеф, въпреки че КС се произнесе, че Петков е нарушил Конституцията, но Радев не я щя. Предполагам Вие не мислите, че това е отровна книга!". Асена Сербезова отговори: „Пожелавам си, тъй като ми подарихте Конституцията, аз съм я чела, дадох си сметка колко хубави неща пише в нея, но колко хубаво би било това е разпространено към законите, наредбите и принципите на ежедневния ни живот!".

Асена Сербезова подари на водещата книгата „Лидерите винаги обядват последни" с думите: „Разбира се пожеланието е за светли коледни празници! Нуждата да се чувстваме защитени, смелостта да направиш каквото трябва, какъвто е лидерът, такава е и средата, почтеността и приятелите имат значение, води хората, не числата, в основата на всички проблеми сме самите ние! Така че трябват ни повече лидери, които да обядват последни, които да не използват постовете, за да обядват първи!". 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари