Връщаме се към познатия начин на живот!

3
Кои мерки отпадат и кои остават след края на извънредната епидемична обстановка
Кои мерки отпадат и кои остават след края на извънредната епидемична обстановка Снимка: БГНЕС

Време е да направим крачка към живота – такъв, какъвто го познавахме преди 13 март 2020 година

България няма да бъде вече в извънредна епидемична обстановка, това е решението на Министерски съвет.

Това заяви здравният министър проф. Асена Сербезова, предаде репортер на БГНЕС.

От 1 април отпадат въведените в страната противоепидемични мерки, добави Сербезова. Отпадат мерките, свързани с маските, спазване на физическа дистанция, ограничение броя на лицата, които могат да посещават обекти на закрито, ВУЗ-овете се връщат към нормалния учебен процес, добави Сербезова. Отпада забраната за свиждане в болниците и социалните услуги. Отпадат и изискванията към работодателите за 50% присъствие на персонала.

"Да кажем, че пандемията е свършила, би било прибързано. Но България е сред четирите страни, които задържаха най-ниски стойности по заболеваемост", коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

По отношение на носенето на защитни маски - имаше редица спорове, но няма никакво съмнение в тяхната ефективност. Силно препоръчително ще остане носенето на маски в градския транспорт, в лечебни здравни заведения, при струпване на много хора на открито и за хора в рискови възрасти и такива със съпътстващи заболявания. Препоръчително остава и използването на дезинфектанти”, добави той.

От 1-ви април остава в сила изискването за предоставяне на документ на граничните пунктове.

Ще се изисква един от валидните цифрови сертификати, които действат и към сегашния момент- за ваксинация, преболедуване, изследване или аналогичен документ

Отпадането изискването за трите цвята по зони за държавите и ограничението а недопускането на лица от червени зони.

Нов законопроект предвижда възможността министърът на здравеопазването да въвеждат противопидемични мерки, извън обявена притивоепидемична обстановка. Те няма да бъдат същите, както досега. Няма да са свързани с възможността за ограничаване предвижването на територията на страната, налагането на карантини, локдауни или спирането на обекти. Не може да се включва забрана за влизането в страната на граждани на други държави.

Законът предвижда запазването на структурата на лечебните заведения така наречените COVID отделения. Запазва се и възможността за поддържане на готовността извън отделенията болниците да се преструктурират за лечение на пациент с коронавирус.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -3
    2
    ttt
    Нищо няма да е същото. Когатото някой се закашля и всички ще бягат далече. Сигурен съм, че хипохондриците ще продължат да си носят маските. Но пък с тези маски колко грозни жени се омъжиха....
  • 3
    1
    Читател
    Към "позабравения" начин на живот... А, дано!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари