„Вътрешен одит“ потвърди нарушенията в обществените поръчки за училищните тестове

0
Проверката е била разпоредена от Асена Сербезова
Проверката е била разпоредена от Асена Сербезова Снимка: БГНЕС

Проверката е била разпоредена от Асена Сербезова

Проверки от „Вътрешен одит“ на Министерството на здравеопазването показват нарушения в процедури за купуване на тестове за COVID-19 за учениците. Това каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова по време на заседание на парламентарната комисия по здравеопазване, цитирана от БТА.

Проверката е била разпоредена от министър Сербезова, след сигнал за нарушения на предшественика ѝ Стойчо Кацаров.

Първите четири процедури за купуване на щадящи тестове за учениците са обект на внимание на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) и на Агенцията за държавна финансова инспекция, като проверката на инспекцията все още не е приключила, припомни министър Сербезова.

Резултатите от проверките на „Вътрешен одит“, разпоредени от министър Сербезова, показват, че първата процедура за осигуряване на тестовете е започнала преди приемането на постановлението за одобряване на разходите за тях, поканата към участниците не съдържа лице за контакт и лице за връзка, има липсващи подписи на членовете на работната група за офертите и др.

Докладът на работната група е бил подписан от резервен председател и резервен член, но трябва да са посочени причините за отсъствието на титулярите, а не са били посочени, каза още тя. По думите ѝ членовете на работната група, разглеждали офертите, не са попълвали декларация за конфиденциалност, но това не е било изискано в заповедта на министъра на здравеопазването.

В следващите процедури нарушенията са идентични, посочи тя. Имаме информация, че определени фирми не са спазили сроковете за доставка, за което е начислена неустойка, допълни министър Сербезова и добави, че във втората процедура дължимата неустойка се е променяла „в движение“.

При другите две процедури за доставка на тестове проверките са установили идентични пропуски, включително и че в работната група не е участвал представител на Изпълнителната агенция по лекарствата.

В момента прокуратурата се занимава с изчисленията какви са загубите на държавата от четирите процедури, посочи още министър Сербезова. Предвид новите процедури за осигуряване на тестове, в които избегнахме корупционните практики, постигнахме средно претеглена цена с 30 на сто по-ниска, посочи още министър Сербезова.

През януари 2022 г. Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за длъжностно престъпление в здравното министерство, след като КПКОНПИ откри данни за корупционни престъпления при избора на изпълнители за доставка на антигенни тестове за учениците, направен от Министерството на здравеопазването по времето, когато министър бе Стойчо Кацаров. Сигналът бе подаден от уволнения от Кацаров зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров.

Петров твърди, че тестовете са купени на завишени цени – в аптеките стрували по 5-6 лв., а поръчката на едро била за 8,20 лв. на тест.

Стойчо Кацаров отхвърли обвиненията в корупция и заяви, че тестовете за учениците са "удобен повод за уронване на престижа и името му".

Докога ще се тестват учениците

В отговор на въпрос докога ще се тестват за коронавирусната инфекция учениците министър Сербезова каза, че е разпоредила на главния държавен здравен инспектор да направи съответната обосновка.

„Не мога да се ангажирам с конкретна дата, но отговорът ми е скоро, съвсем скоро“, каза още министър Сербезова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари