Асен Василев: За честните конкурси Бойко Борисов не каза "да", а "може би"

1
Борисов каза, че не трябва да се чупи всичко, Габриел и аз да водим кабинет
Борисов каза, че не трябва да се чупи всичко, Габриел и аз да водим кабинет Видео: NOVA

Борисов каза, че не трябва да се чупи всичко, Габриел и аз да водим кабинет

Финансовият министър в оставка Асен Василев разказа в предаването „На фокус” по NOVA какво са си казали на срещата с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Срещата беше по миналия петък. Имах 4 пропуснати обаждания от г-н Борисов рано сутринта. След това се свързахме, имахме среща в НС, срещата беше много истинска. Разговорът тръгна оттам как да придвижим държавата напред. Казах му това, което пише в споразумението – в ВСС, в регулаторите, в службите не трябва да има предварително уговорен мач, да не е ясно кой ще спечели, конкурсите да не са нагласени. Въпросът ми беше: „Готови ли са ГЕРБ да няма предварително уговорени победители в конкурсите?”. Борисов каза: „Може би”. И попита дали сме готови за това като държава”, каза Василев.

Той коментира, че България в последните 3 години напредва икономически по-бързо от преди това. Подчерта, че трябва да има правила, за да вървим напред.

ГЕРБ трябва да решат - искат ли тези реформи да се случат", каза Василев. „Единственият разговор за служебно правителство, имаше реплика от страна на г-н Борисов, че не трябва да се чупи всичко и г-жа Габриел и аз да бъдем служебен кабинет. Казах му, че това е научна фантастика - нито президентът ще ме назначи, нито аз ще остана”, каза Асен Василев.

Той не смята, че провалът на преговорите и бил предрешен.

Промяната, която трябва да се случи, е свързана с това да имаме честни правила, честни конкурси. Това е кардинална промяна от начина, по който се назначават хората в страната. И тази кардинална промяна ще отнеме време”, каза Василев.

Относно вътрешния министър в оставка Калин Стоянов и ще бъде ли грешка, ако остане в служебния кабинет, Василев заяви:

В съвременната ни история само Бойко Рашков успя да ограничи купения вот, машинациите на изборите. На последните избори, с вътрешен министър Калин Стоянов видяхме над 20% невалидни бюлетини и масово купуване на гласове. Очевидно не се справи със задачата да се организират честни избори”, заяви Асен Василев. Той коментира, че дали Калин Стоянов ще остане в служебния кабинет или ще бъде сменен, зависи от Димитър Главчев и президента Румен Радев и няма как да гадае.

Относно министъра на електронното управление, Василев каза, че ги притеснява „да не се направи манипулация, да не може да се гласува на машини, гражданите да гласуват само на хартия и 20% от бюлетините да са невалидни”.

Когато ГЕРБ загуби изборите през юли 2021 г. и после ноември – нямаше министерство на електронното управление, то беше създадено за първи път от кабинета „Петков”. Тогава машинното гласуване го управляваше „Информационно обслужване”, с ръководител Ивайло Филипов, който е там вече десета година. Той е назначен от ГЕРБ преди 10 години. Един и същи човек е организирал всички тези избори”, каза Асен Василев.

Той коментира и това, че Димитър Главчев трябва да състави служебен кабинет.

Списъкът дава избор от 10 човека. Дали прозират проблеми или не, е въпрос на разговор между президента и съответните хора. Със сигурност един от по-политически натоварените избори е да избереш председател на НС”, каза Василев. Според него противопоставянето на Борисов на това е проформа. „Мисля, че сме видели достатъчно добри театрални заложби”, каза Василев. Той обаче не знае дали всички останали кандидати са отказали на президента. Василев каза, че не е разговарял и с Андрей Гюров.

Василев изрази съмнение към думите на Борисов, че не се е виждал с Димитър Главчев от 7 години.

Главчев беше председател на НС по-малко от 7 години”, каза Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    123
    мръсна долна тлъста педеруга изцъклена. наши набързо няколко милиарда кредити на България набързо и замина да се шибаш.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари