Асен Василев: Този Бюджет не е революционен

0
Бюджетът е направен така, че да не изненадва никого
Бюджетът е направен така, че да не изненадва никого Снимка: Продължаваме промяната / Facebook

Бюджетът е направен така, че да не изненадва никого

Имайки предвид, че бюджетът се разглежда юли месец и да стане факт и да влезе в сила от 1 август един от основните приоритети, който имахме при изготвянето на този бюджет е той да не изненадва никого, защото изненади в средата на годината и за бизнеса, и за гражданите не биха се отразили нито на бизнес средата, нито на икономическия растеж, нито на развитието на страната.

Това заяви финансовият министър Асен Василев от парламентарната трибуна, предаде БГНЕС.

"Това и необходимостта в рамките на 3 седмици да подготвим този проектозакон означаваха, че ние стъпихме на проектозакона на служебния кабинет и на макрорамката на служебния кабинет, която в голямата си част е доста разумна. Макрорамката предвижда ръст от 1,8 % на БВП, с което се очаква тази година БВП да достигне 184,5 млрд. лв. Предвижда се средногодишна инфлация от 8,7% и към края на годината инфлацията ще се очаква да спадне на 5,6 % с тенденция към намаляване", добави Василев.

Финансовият министър каза, че дефицитът е намален на 3% като това не застрашава членството ни в Еврозоната. Той уточни, че това е постигнато по два основни начина - заложени са значително по-високи приходи, както и мерки, които да повишат събираемостта.

"Очаква се тази година по този законопроект да постъпят 4,7 млрд. лв. повече данъчни приходи спрямо събраното през 2022 г. в това число 1,7 млрд. лв. повече по ДДС", поясни той. Василев каза, че данъчната ставка за природен газ се вдига обратно на 20%, докато всички останали данъчни ставки са запазени на нивата, както бяха приети в актуализацията на бюджета миналата година.

"Направихме доста прецизна проверка на капиталовите разходи", подчерта Василев и посочи, че това е направено с цел да не се ограничава реалната инвестиционна програма на държавата.

"В голямата си част в политиката по-доходите запазихме това, което беше предвидил служебният кабинет, което най-общо е 10% увеличение на системите, които не получиха увеличение миналата година. Запазена е дългосрочната политиката на доходите на учителите от 125% от средната заплата, която да се проведе считано от 1 януари. Също така са увеличени заплатите на асистенти и т.н., така че с учителските заплати целият сектор образование да се развива", уточни той.

Василев каза, че в бюджета на НЗОК са осигурени необходимите средства, за да бъдат достигнати 1500 лв. заплата за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар. Той добави, че има предвидени 111 млн. лв. във връзка с определения нов размер на линията за бедност, както и 131 млн. лв. по Закона за личната помощ. Финансовият министър каза, че са предвидени и средства така, че МРЗ да стане от 710 лв. на 780 лв. считано от 1 януари 2024г.

"Има 38 млн. лв. за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. Има 80 млн. лв. за изграждане, престрояване, реконструкция на детски градини. Има 5 млн. лв. за нови спортни площадки, 20 млн. лв. за компенсиране за обучение на деца, които не са приети в детски градини или детски ясли и 16 млн. лв. - 10 млн. лв. за БАН и 6 млн. лв. за Селскостопанска академия", добави Василев.

"Като цяло този Бюджет не е революционен. Той продължава политики и добри практики, които бяха започнати последните няколко години", каза още Асен Василев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари