Асен Василев подкрепи ГЕРБ за оставка на здравния министър

0
Христо Хинков щял да бъде сменен след ротацията, защото не се справял
Христо Хинков щял да бъде сменен след ротацията, защото не се справял Снимка: БТА / архив

Проф. Христо Хинков ще бъде сменен след ротацията и няма да е министър, защото не се справя, заяви Костадин Ангелов

Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков ще бъде сменен след ротацията и няма да е министър, защото не се справя. Това заяви по БНТ депутатът от ГЕРБ и шеф на здравната комисия проф. Костадин Ангелов. Часове по-късно депутатите на Бойко Борисов получиха неочаквана подкрепа срещу министъра от Асен Василев, пише вестник СЕГА.

"Бюджетната процедура ще върви. Няма как бюджетът да стане заложник на който и да е шеф на която и да е болница. Ако не се приеме бюджетът на държавата тази година, това означава, че политиката, която аз водя, не се приема от партиите, които подкрепят правителството и ще си подам оставката. Правилният начин за всеки един министър е да има абсолютна самостоятелност в политиката, която води и хората, които назначава. Но ако това не бъде подкрепено, правилният ход е да си подаде оставката, а не да прави циркове и да блокира държавата. Това е моето лично мнение", каза Асен Василев, цитиран от БНТ. Той направи коментара след среща с Йордан Цонев (ДПС), на който беше уточнен графикът за приемане на бюджета и данъчните закони.

С изключение на този изненадващ приятелски огън, двете страни в поредния трус в управлението остават на непримирими позиции. ГЕРБ трупа прегрешения на Хинков - сутринта Ангелов изброи "провал" с детската болница, отпадането на протонния център от ПВУ (защото "в министерството на здравеопазването спят зимен сън") и т.н. Самият Хинков наруши мълчанието си, за да каже, че не се отказва от решението си. Той обяви, че болницата е в тежко финансово състояние - в противоречие с твърденията на уволнения директор Валентин Димитров. Днес с официална позиция излязоха и медиците от "Пирогов". С нея те заявиха, че не са съгласни да научават от медиите за смените в ръководството.

Междувременно от Софийска градска прокуратура съобщиха, че е образувана проверка по сигнал на МЗ във връзка с одитния доклад за "Пирогов", съобщи БТА. Оттам допълват, че проверката е за нарушения на финансовото законодателство и във връзка с обществени поръчки. Наблюдаващият прокурор е дал разрешение на министъра на здравеопазването да разгласява данни от одитния доклад.

ГЕРБ: Не се борим за постове

Проф. Костадин Ангелов нарече "политическо отмъщение" и "разправия по болшевишки" скандала с освободения директор на спешната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Защо позицията ни за "Пирогов" е такава? Не се борим за постове. Този директор е назначен от правителството на Кирил Петков. Ние винаги сме защитавали българските лекари, както и стратегическите болници. Това направи д-р Димитров. Преди време той защити лекарите и сестрите в "Пирогов" от арогантното поведение на един съветник в Министерство на отбраната, което той направи публично достояние. Сега виждате политическото отмъщение за това. Партията ПП/ДБ, чието верую е свободата на словото, демокрацията, плурализмът и т.н., наказва един човек, който защитава лекарите и който си е позволил да говори публично. Ето това ние наричаме политическа репресия", заяви Ангелов.

Според него в одитния доклад за състоянието на болницата има събрана много информация, голяма част от която е невярна. "Не е вярно, че е лошо финансовото състояние на "Пирогов", както каза министърът. Това е лъжа. Болницата е на печалба", оспори депутатът от ГЕРБ.

Той оспори и че изпълнителният директор на "Пирогов" е обвинен за обществени поръчки. "Всички решения за обществените поръчки се вземат от съвета на директорите, където Министерството на здравеопазването има свой представител. Той е гласувал "за" тези поръчки и не го е информирал за порочни практики. Този съвет на директорите е възложил на изпълнителния директор да ги изпълни тези решения, така че всъщност д-р Димитров няма вина. Защо не е освободен целият съвет на директорите?", пита Ангелов.

Приятелски огън

В Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че във връзка със скандала в "Пирогов" вчера му се обадил съпредседателят на ПП Асен Василев и му казал, че не е съгласен с отстраняването на досегашния изпълнителен директор. "Вчера от границата ни с Турция, където бяха еврокомисарят и Василев, Василев лично ми се обади, каза: това са глупости, така не се прави".

Борисов каза още, че Василев го е призовал "Пирогов" да не става причина за неприемане на бюджета и смените в регулаторите. "Каза: изчакай ме, че имаме да решаваме много важни въпроси в бюджета и регулатори, Шенген, а подобни неща няма смисъл. Мина 14:00 ч. нищо не се случи, а напротив чухме как Денков ни прати да си гледаме работата, което ние направихме. След като имахме ясна позиция на ЕК, че дерогацията трябва по-бързо да се включи в дневния ред на НС, ние го включихме. Надявам се да мине", поясни Борисов връзката между събитията.

Хинков се отбранява

Към момента финансовата загуба на „Пирогов“ е от над 31,4 млн. лева, тя се е увеличила със 7 млн. лева в сравнение с миналата година. Размерът на собствения капитал на дружеството е под размера на записания, което означава, че дружеството е декапитализирано.

Това съобщи министърът на здравеопазването Христо Хинков, който направи изявление във връзка с уволнението на изпълнителния директор на болница „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. Всички действия, застрахова се Хинков, които съм предприел са съобразени със законите на страната. Одитният доклад за „Пирогов“ освен на прокуратурата и АДФИ е предоставен и на ДАНС. По тази причина той не можело да го направи публичен.

По отношение на „Майчин дом“, министърът обясни, че двата казуса са различни. След всички проверки там, включително и от страна на прокуратурата, не са установени закононарушения, каза Хинков. В одитния доклад за „Пирогов“ има закононарушения, които са направени от изпълнителния директор. Това е сериозната разлика, каза Хинков.

Що се отнася до внушенията, че извършва политическа поръчка Хинков каза следното: Одитният доклад дойде по-късно и последните действия, свързани с конкурсите за клиники, ме накараха да предприема тази стъпка. Аз съм консултирал тази моя стъпка не само с премиера, но и с председателя на здравната комисия, заяви министърът.

По повод твърдението на ГЕРБ, че решенията в "Пирогов" се вземат от управителния съвет, Хинков коментира: "Изпълнителният директор на болницата е материално отговорно лице на дружеството и като такова носи персонална отговорност за всички сключени договори и плащания".

Здравният министър отхвърли обвиненията, че е скрил уволнението от медиите. Миналия вторник той бе попитан ще уволни ли директора на "Пирогов", но каза: "Изглежда не". А по това време вече е имал договор с нов временен директор за управлението на болницата. "Изразът „изглежда не“, който беше цитиран много пъти, всъщност е мое становище, очакване, че изглежда директорът на „Пирогов“ няма да бъде сменен поради голяма съпротива", коментира днес Хинков.

"Пирогов": Не може да научаваме от медиите

Изразяваме остро несъгласие да научаваме от медиите за предложените промени в ръководството. Изпълнявайки задачите при лечение на болните, персонал от 2500 човека заслужава да бъде уведомен от представители на Министерството на здравеопазването. Заявяваме, че ще отстояваме безусловно мястото и мисията на УМБАЛСМ „Пирогов“ във фундаменталната структурата на здравеопазната система. „Пирогов“ е пример за ефективно функционираща 24-часова спешна болница. Това заявиха в декларация от Медицинския съвет на болницата.

"Нека лични настроения и нагласи да не оказват влияние върху сериозни и важни за всички, включително и за цялото общество, решения като назначаване/освобождаване на ръководството на най-голямата спешна университетска болница „Пирогов“. Нещата трябва да се правят на принципна и прозрачна основа. Настояваме за осигуряване на нормални условия в сигурна, стабилна и адекватна работна среда, в която да можем да подпомагаме и спасяваме нашите пациенти", се казва още в позицията. Медицинският съвет кани на среща здравния министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    САМО ХИНКОВ!!!!
    Защо ще го сменят, след като си върши работата??? Разбута далаверките и допълнителните доходи на хора от държавната хранилка и изведнъж не си върши работата. Напротив! Никой министър на здравеопазването не си е правил труда да направи пълен одит на подчинените му, да напрви анализ на дейността, да мисли за облекчаване на административните услуги и да се разпределят пари реално за здравето на хората, а не само да се наливат в болници и към лекари, които се чудят за какво да ги харчат.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари