Асен Василев: Хората не искат да плащат "данък корупция" за скъпи улични лампи

0
Ако обаче данъците отиват за смислени политики, хората нямат проблеми да плащат данъци, каза финансовият министър
Ако обаче данъците отиват за смислени политики, хората нямат проблеми да плащат данъци, каза финансовият министър Снимка: БГНЕС

Парламентарната бюджетна комисия прие на първо четене и проектобюджета на държавното обществено осигуряване

По-рано комисията одобри и проектобюджета на НЗОК за 2022 г, предаде БАНКЕРЪ

В бюджета на ДОО е предвидено увеличаване на максималния осигурителен доход за всички осигурени лица за целия период от 3 000 лв. на 3 400 лв., считано от 1 април 2022 г., както и увеличаване на минималния осигурителен доход за земеделските стопани и тютюнопроизводители за целия период от 420 лв. на 710 лв., до размера на минималната работна заплата, приравнено на минималния осигурителен доход за самоосигуряващите се лица.

Пенсиите за трудова дейност, отпуснати до 31 декември 2021 г., се осъвременяват от 1 юли 2022 г. с решение на Надзорния съвет на НОИ с процент, определен по Кодекса за социално осигуряване. При текущите параметри на макроикономическата прогноза, заложеният при разработване на проекта на бюджет на ДОО за 2022 г. процент по кодекса е 6.1 на сто. Процентът е изчислен при допускане за ръст с 9.3 на сто на средния осигурителен доход и средногодишна инфлация по хармонизирания индекс на потребителските цени от 2.9 на сто за 2021 г.

За периода от 1 януари до 30 юни 2022 г., минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст е 370 лв. От 1 юли 2022 г. размерът ѝ се увеличава с 6,1 на сто, достигайки до 392,57 лв. за периода от 1 юли до 31 декември 2022 година.

От ГЕРБ оспориха предложеното вдигане на максималния осигурителен праг.

Това доведе до пространно изказване на финансовия министър Асен Василев, който заяви, че хората, работещи в сектора на информационните технологии, не се интересуват много от размера на осигурителния доход, а от това дали имат нормално здравеопазване, образование, дали пътищата изглеждат като лунни пейзажи, дали имат сигурност и някой няма да ги ограби или разбие колата, както и дали си губят времето в сблъсък с държавната администрация.

"На тези хора времето е стотици пъти по-скъпо от тези 50 или 100 лева. Единственият начин да върнем тези хора тук е да им предоставим по-добри обществени услуги. Никой не се е върнал в държавата заради данъците. Заради това фирмите правят собствени детски градини и сключват здравни осигуровки", подчерта Василев.

Според него ако данъците се ползват да си купим улични лампи на пет пъти по-висока цена, хората не желаят да плащат, защото това е данък "корупция". Ако обаче данъците отиват за смислени политики, хората нямат проблеми да плащат данъци.

"Последните две години увеличението на бюджета на НОИ е с 4,2 млрд. лева. Увеличението на бюджета на НОИ с вдигането на максималния осигурителен доход ще доведе до 95 милиона лева приходи. Може и да не вдигнем максималния осигурителен доход и това няма да повлияе сериозно на политиките на НОИ, защото тези увеличени приходи идват от подобрената събираемост и спирането на течовете. Но когато се вдига средната работна заплата, а тя нарасна с 20 процента, трябва да се вдигат минималната работна заплата и максималният осигурителен доход, защото това е честният модел за хората, които се осигуряват в България", категоричен бе министърът на финансите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    Наглеци в действие!
    Преди и след изборите! Клипчето си струва гледането! линк: https://www.facebook.com/szkwarek3107/videos/363188585243753/
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари