Асансьорите в Русе ще бъдат спрени от движение

1
Едва 15 % от асансьорите в Русе отговарят на нормите за безопасност
Едва 15 % от асансьорите в Русе отговарят на нормите за безопасност Видео: БНТ

Едва 10-15% от асансьорите в Русе отговарят на европейските норми за безопасност.

Повечето от изискванията трябва да бъдат въведени до средата на следващата година. Ако нормите не бъдат изпълнени, асансьорите ще бъдат спрени от движение. Въпреки това хората, живеещи в блокове, трудно отделят пари за тяхното обновяване. Подобна е ситуацията в цялата страна, предаде БНТ.

Повечето от асансьорите в Русе са на възраст между 30 и 40 години. Според техниците, много от тях са сериозно амортизирани и затова се нуждаят или от подмяна на основни части, или от непрекъснати ремонти. Целта на нормативната уредба за въвеждане на европейските изисквания е този проблем да бъде решен. Първият срок – за поставяне на претоварващо устройства на всички мебелни асансьори, е краят на годината. До 30 юни във всяка кабина трябва вече да има и аварийно осветление.

Мирослав Бъчваров – асансьорен техник: ”Трябва да се постави двустраннна разговорна връзка в кабината със сервизната служба… Иначе трябва да бъдат спрени…

Асансьорните техници в Русе са запознали домоуправителите с изискванията и сроковете, в които те трябва да бъдат въведени. До този момент обаче едва 30-тина от общо 2600-те асансьора в региона са обновени и то – частично.

Мирослав Бъчваров – асансьорен техник: ”Проблемът е, че гражданите, защото общи части е асансьорът, не щат да се съобразяват с изискванията…и срещаме големи трудности с изпълняването на Наредбата за технически надзор”.

Оказва се, че повечето от хората, живеещи в блокове, не знаят или само са чували за тези европейски изисквания. В същото време мнозина признават, че се притесняват да ги ползват.

Атанас Ганев: ”Имаме два. И двата ли работят? – Да, работят в момента, обаче не са сигурни, защото единият прави така-така, на талази, на талази. То като го видиш асансьора колко е стар и очукан, то си е за страх работа.

Друг проблем е все по-намаляващият брой на асансьорните техници – русенският регион се обслужва само от около 40 техници.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари