Архангелова задушница е - слагаме 7 ястия на обща трапеза

9
Важно е в менюто да има ястия, които починалият човек е обичал
Важно е в менюто да има ястия, които починалият човек е обичал Снимка: ВИЛИ - Виолета Матева

Важно е в менюто да има ястия, които починалият човек е обичал

На днешния ден - 5 ноември християнският свят отбелязва Архангелова Задушница, явяваща се една от трите най-важни Задушници, които Църквата почита. Тя е известна и като Рангелова Задушница.

Характерно за нея е, че се пада винаги в съботата преди празника Архангеловден.

Обичаите, които се изпълняват на днешния ден, са като при другите Задушници и са с цел да се почете паметта на покойните ни близки. Миряните почистват гробовете на хората, които са загубили, поднасят цвят, прекадяват с тамян, преливат с вино и палят свещи.

По стар обичай и на Архангелова Задушница християните правят и трапеза в памет на своите покойни роднини. На масата се слагат седем различни блюда, като е важно в менюто да има ястия, които починалият човек е обичал, пише Gotvach.bg.

На Архангелова Задушница близките на покойника правят и подавка с цел да се опростят греховете на мъртвия и душата му да намери покой. От подавката за Задушница се раздава както на близки у дома, така и на непознати хора на гробищата.

Храната на подавката трябва да включва задължително вино, жито за Задушница и пита за Задушница, като хлябът може да е както постен, така и със сирене (в различните краища на България е прието различно).

Могат да се добавят плодове, бисквити, вафли, дребни сладки, агнешко месо или някакви храни според личния избор.

Рецепта за пита за Архангелова задушница:

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • прясно мляко - 250 мл
  • мая - 20 г
  • сол - 1 с.л. равна
  • захар - 1 с.л. равна
  • олио - 2 с.л.
  • масло - 1 с.л. един жълтък
  • брашно - 600 г
  • плънка
  • сирене - 70 г
  • кашкавал - 70 г
  • сусам
  • макова семе - за поръсване

    НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

    В 100 мл топло прясно мляко се натрошава маята и се разбърква със захарта. Оставя се на топло 40 минути да удвои обема си. 

    Тестото се разделя на две части, като първата се разделя на 8 топчета, едно за малките листенца, а останалите се оформят на малки питки. Всяка се намазва с масло и в средата се поставя малки кубчета от сирене и кашкавал. Краищата се събират като вързопче и се оформя на топка. 

    Нареждат се в тавичка върху хартия за печене. Останалото тесто се разделя на две части, първата се разделя на толкова, колкото са топките в тавата. Всяко се разточва, намазва се с масло, навива се на рулце. С нож се правят по два разреза от двете страни, като средата се оставя цяла. 

    Двете връхчета се промушват един или два пъти през разреза и се изтегля отдолу-нагоре. Всяко оформено листенце се поставя върху всяка топка. Останалото тесто се разточва на правоъгълник, намазва се с масло и поръсваме с маково семе. Навива се руло, срязва се през средата на две и се усуква като роза.

    Поставя се в средата на питката. След 15 минути намазваме с отделния жълтък, разбит с 2 с.л. прясно мляко, и поръсваме сусам. 

    Печем в загрята фурна 180 градуса за 40 минути до златисто! В памет на нашите починали близки

    Оформянето е по идея на Соня Данова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари