Арестуваха мъж, намазал с торта Мона Лиза в Лувъра

0
Мъжът е направил това в знак на протест срещу художниците, които не обръщат достатъчно внимание на "планетата"
Мъжът е направил това в знак на протест срещу художниците, които не обръщат достатъчно внимание на "планетата"

Мъжът е направил това в знак на протест срещу художниците, които не обръщат достатъчно внимание на "планетата"

36-годишен мъж е бил арестуван и настанен в психиатрия, след като намаза с торта стъклената витрина, зад която стои шедьовърът на Леонардо да Винчи „Мона Лиза”, съобщиха от прокуратурата, предаде Actualno.

Според разпространеното в социалните мрежи видео от инцидента, мъжът е направил това в знак на протест срещу художниците, които не обръщат достатъчно внимание на "планетата".

Служители на Лувъра в Париж, където енигматичният портрет заема достойно място, отказаха да коментират странния инцидент, случил се в неделя.

Ценната творба на Леонардо да Винчи, която в миналото е била обект на опити за вандализъм, е останала невредима, благодарение на стъклената си устойчива на куршуми витрина.

Потребител на Twitter, идентифициран като Lukeee, публикува видеоклип, на който се вижда как служител на музея избърсва мръсотията от стъклото, а на друг се вижда как мъж, облечен в бяло, е изведен от охраната.

"Мъж, облечен като възрастна дама, скочи от инвалидната количка и се опита да разбие бронебойното стъкло на Мона Лиза. След това продължи да размазва торта по стъклото и да хвърля рози навсякъде, и всичко това преди да бъде отблъснат от охраната", пише Lukeee.

От прокуратурата в Париж заявиха, че е започнало разследване за "опит за вандалско посегателство върху произведение на изкуството".

Мона Лиза” е поставена зад стъкло, откакто през декември 1956 г. боливиец хвърля камък по картината и поврежда левия ѝ лакът. През 2005 г. тя е поставена в кутия с допълнителна защита, която контролира температурата и влажността.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    русенец
    Че откога в Лувър пускат с тортички, банички, дюнери?!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари