АПИ плаща по 11 лева за дезинфекция на ТИР

1
Пускат камионите по „зелените коридори“ заради извънредното положение
Пускат камионите по „зелените коридори“ заради извънредното положение

Дезинфекцията на един ТИР струва на Агенция „Пътна инфраструктура“ 11 лв., а на един квадратен метър – 1.18 лв.

Това каза Това проф. Олег Асенов, член на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“, в ефира на „Дарик радио“.

На вътрешните граници на ЕС са отворени т.нар. "бързи зелени ленти", като целта е камионите да преминават през тях за 15 минути. Оттам ще бъдат пропускани както медицински, така и служебен персонал, който е свързан с транспортна дейност, например микробуси с шофьори, които трябва да поемат курсове. За специфичните превози с бързоразвалящи се стоки е осигурен и конвой, каза проф. Асенов.

АПИ има ангажимент да установи плавна пропускателна способност по маршрутите, част от европейската транспортна мрежа – от ГКПП „Калотина“ до ГКППКапитан Андреево“, от ГКПП „Видин – Дунав мост“ до ГКПП „Кулата“, от ГКПП „Русе – Дунав мост“ до ГКППКапитан Андреево“ и за коридора до пристанище „Бургас“, обясни Асенов.

Той каза още, че като част от мерките за осигуряване на подходящи условия за превозвачите е обособяването на паркинг край Узунджово близо до ГКППКапитан Андреево“. Агенцията отговаря за инфраструктурата му, поддържането и дезинфекцията му.

„Временно ограниченията за движение на тежкотоварните превозни средства се преустановяват, за да може да се движат по т.нар. „зелени коридори“, въведени от Европейската комисия за ограничение  разпространението на COVID-19“, каза членът на АПИ.

Той припомни още, че към 27 март електронната система за събиране на пътни такси на база изминато разстояние работи в пълната си функционалност, като са достъпни и трите метода за таксуване – маршрутна карта, бордово устройство или GPS тракер. От 1 март, когато тол системата беше въведена в търговска експлоатация, досега са купени над 363 000 маршрутни карти, като средно 10 000 пътувания дневно се таксуват по този метод. Близо 30 000 камиона и автобуса са оборудвани с бордови устройства или GPS тракери. Това са почти всички превозни средства, част от най-интензивния тежкотоварен трафик, показват анализите на Националното тол управление. Предварителните заявки са за още около 60 000 камиона и автобуса, които ще започнат в най-скоро време да използват монтираните GPS тракери за отчитане на тол.

Проф. Асенов подчерта, че в диалог с превозвачите е отчетено, че е нужно допълнително време в условията на извънредно положение, за да приключи дооборудването на превозните средства. Сключването на договорите с Националните доставчици на услуги, изисква време и комуникация, част от процедурата е например верификацията на данните за превозното средство, конфигурирането на бордовото устройство, изпращането му куриер и др. Затова, отчитайки затрудненията, които браншът изпитва, до края на извънредното положение – 13 април, се удължава времето за оборудване на тежкотоварните превозни средства. В същото време не отпада необходимостта за ползването на платените участъци да се заплаща такса, уточни проф. Асенов, като посочи, че ограниченията за движение между областните центрове в рамките на извънредното положение, не влияят на тежкия трафик.

На въпрос дали е възможно и необходимо да се удължи валидността на годишните е-винетки за леките автомобили, засегнати от забраните за пътуване, проф. Асенов посочи, че при взимането на решението трябва да надделее здравият разум. Данните на Националното тол управление показват, че половината от купените е-винетки са с валидност за една година.

Цената на административната тежест при евентуалната промяна на срока на годишните е-винетки би била в пъти по-голяма от тази за потребителите, които плащат по 26 ст. на ден или около 8 лв. на месец за пътни такси.

Шофьорите, които предпочитат годишни винетки, са две големи групи – тези, които са свързани с т. нар. механична трудова миграция, т.е. пътуват, за да ходят на работа и не са засегнати от ограниченията на извънредното положение. И тези, които се придвижват от малки населени места към областните центрове, за да купуват лекарства и храни, и те също могат да пътуват и сега. Ограничено е единствено правото да се пътува с цел туризъм, което е инцидентно, каза проф. Асенов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Иванчо пита баща си:
- Тате, какво е гола вода?
- Айрян без кисело мляко!

Харесай Дунавмост във Фейсбук