Апелативният съд отмени присъдите по делото срещу брата на Георги Стоилов

0
Говорят се много неща, но няма да ставам заместник кмет в Община Русе, коментира Георги Стоилов
Говорят се много неща, но няма да ставам заместник кмет в Община Русе, коментира Георги Стоилов

Говорят се много неща, но няма да ставам заместник кмет в Община Русе, коментира Георги Стоилов

С решение от 9 ноември 2023 г. Апелативният съд в София отменя присъдите на Спецсъда от 2018 г. и връща за ново разглеждане делото срещу брата на бившия депутат от БСП Георги Стоилов – Илия и още осем подсъдими за участие в организирана престъпна група за рекет и изнудване, информира вестник Бряг.

Производството пред касационния съд е по жалба на всичките обвиняеми.

Те искат да бъдат оправдани и обявени за невинни. Позовават се на куп процесуални нарушения от страна на състава на Специализирания наказателен съд, който вече е закрит.

Според обвинителния акт Илия Стоилов, който държал заложни къщи и заведение, е сочен за лидер на престъпна група за рекет. Другите обвиняеми са съпругата му Цветелина Стоилова, Александър Вълков, Калоян Димитров, Милен Влахов, Трифон Трифонов, Асан Юсеинов, Мерджидин Юсеинов и Бисер Владов.

Прокуратурата твърди, че бандата действала от март 2015 г. до 14 октомври 2017 г. в Русе, като членовете й се занимавали с изнудване чрез заплахи и физическо насилие. Илия Стоилов получи присъда от 7 години затвор от Спецсъда.

Разглеждайки мотивите по делото апелативните съдии отчитат, че въззивните жалби на подсъдимите за това, че мотивите не отговарят на изискванията на НПК, са основателни. „Не може да се проследи начина на формиране на вътрешното убеждение на съда. Това нарушение обхваща и използване на част от гласните доказателствени средства – показания на свидетели без да са събрани по надлежния ред и неспазване на разпоредбите на чл. 281 НПК за реда на приобщаване на гласните доказателства".

Съдът е нарушил изискването за това приетите факти и обстоятелства да са в рамките на фактическите констатации посочени в обстоятелствената част на обвинителния акт. Нарушенията са съществени, поради което са довели до лишаване на подсъдимите от правото на справедлив процес“, посочва Апелативният съд в София.

Съдът е приел факти и обстоятелства, които отсъстват като такива в обвинителния акт и такива, които са събрани в нарушение на процесуалните правила. Особено видимо нарушение във фактическата обстановка приета от съда е относно фактите и обстоятелствата очертаващи дейността на подсъдимите в престъпната дейност квалифицирана като такава и конкретно по отношение на подсъдимия Илия Стоилов, посочва още въззивната инстанция.

Делото ще започне отначало в Окръжния съд в Русе от разпоредително заседание.

Братът на Илия Стоилов – Георги, обясни за в. „Бряг“, че брат му е с влошено здравословно състояние след арестите и делото, претърпял е операция и се възстановява от нея. „Илия Стоилов и неговото семейство вярват в справедлив изход от делото и благодарят на всички оказали подкрепа през годините. Истината винаги побеждава в края, но ако ние не й помогнем, тя може да победи твърде късно", каза още Георги Стоилов.

„В момента работя във ВиК-Варна. Говорят се много неща, но няма да ставам заместник кмет в Община Русе. Доволен съм от работата си, от колегите, няма да променям работното си място.“

Така бившият депутат от БСП коментира слуховете, че кметът Пенчо Милков го готви за свой заместник като пети зам.-кмет, който да бъде близо до него, дясна ръка, която да му бъде връзката с останалите заместници.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    4
    Тия
    БСПедали опропастиха България като началото беше 1944-та!
  • 30
    3
    Добрин
    Георги Стоилов е любимата проститутка на Нинова,а Пенчо Милков няма да допусне доносник на Нинова да му се бърка в схемите на далалаверите на общинските поръчки.
  • 29
    2
    Що бе
    Оправдайте ги и да управляват общината и държавата. Ашколсун!
  • 39
    1
    Николай
    Те само хубави хора в тази ОПГ със сигурност са невинни :):):)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари