Ангел Найденов: Не чух какви мерки ще вземе държавата след инцидента с дрона

0
Бившият министър на отбраната предложи ефективни мерки за минимизиране на риска
Бившият министър на отбраната предложи ефективни мерки за минимизиране на риска Видео: Euronews Bulgaria

Бившият министър на отбраната предложи ефективни мерки за минимизиране на риска

Черно море е един геополитически котел, както пише „Ню Йорк таймс“. Арена на преки сблъсъци, военна зона и зона на преки действия. Непосредствена заплаха за България няма, но рискове има и то от различно естество, които са пряко следствие от военната агресия на Русия срещу Украйна.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria бившият министър на отбраната Ангел Найденов.

Връщайки се към инцидента с намерения дрон край Тюленово, имаме и рискове свързани с подобни безпилотни летателни средства. Най-малко три бяха открити по бреговете в Румъния. Отделно има и мини.

Намереният дрон лети на малка височина и с малка скорост, т.е. е труден за улавяне от радарите на бреговата охрана. Днес е третият ден от намирането на дрона и не съм чул от никой от управляващите да са набелязани конкретни мерки и да са предприети някакви действия, ако не за предотвратяване на подобни инциденти, то поне за минимизиране на щетите. Това биха могли да бъдат усилено патрулиране по бреговата ивица, визуално наблюдение, повишена готовност на бреговата охрана с плавателните средства на гранична полиция, патрулиране на военните ни кораби, активиране на средства от ПВО, закупуване на необходимите технически средства за наблюдение…

Българските военнослужещи са достатъчно и имат необходимата подготовка за тези рискове, без обаче да имат необходимото оборудване. При опасност от агресия има задействани планове.

За износа на украинско зърно могат да се ползват алтернативни варианти като износ по суша, по река Дунав или коридор на териториалните покрай крайбрежията на Румъния, България и Турция - нещо, което вече се ползва. Генералното решение обаче е възобновяване на сделката.

Провокациите от Русия вече са факт и засягат България с постоянното удължаване на срока военните учения в Черно море, които обхващат и нашата икономическа зона. Това накърнява нашите интереси, пречи дейности, свързани с проучвания и др.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари