Ангел Кунчев: 90% от ваксините от спорната партида вече са сложени

0
Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата, обясни той
Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата, обясни той Снимка: БГНЕС

Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата

Трябва да издържим март месец – това е върхът на натоварването на третата вълна, заяви пред Нова телевизия главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев направи коментар и относно спорната партида на ваксината "AstraZeneca", след като редица държави спряха прилагането ѝ, докато тече разследване. От нея България е получила около 30 хиляди дози, като около 90% от тях са приложени, съобщи Кунчев.

Има две основни причини да вземем решение да не спираме използването на партидата. Според мен можем да го направим, но това ще има по-скоро психологическо влияние, тъй като голяма част от дозите са използвани, заяви доц. Ангел Кунчев.

Държавният здравен инспектор обясни, че ситуацията се следи отблизо, тъй като вчера е дошла подобна информация и от Италия. Кунчев коментира и информацията, че и у нас е починал човек, след като е бил ваксиниран, но няма причинно-следствена връзка между това.

За случая здравния министър проф. Костадин Ангелов съобщи по време на редовния брифинг в четвъртък, но не даде подробности.

Предполагам, че министърът искаше да даде пример, че след ваксинацията може нещо друго да се случи. За нас е важно да следим за нежелани реакции след ваксината. За тях може да съобщи на практика всеки. До момента имаме малко над 830 съобщения за нежелани реакции. Над 95% от тях са тези, за които всички знаем – лека болезненост, втрисане, грипоподобни симптоми. Когато има сериозни симптоми, това води до създаване на експертна група, която да провери цялата документация. Давам ви пример, когато се правеше изследване на ваксината в Бразилия. Беше съобщено за тежка нежелана реакция, която се оказа счупена ръка. Те са длъжни да го съобщят, но човекът беше паднал по стълби, разказа доц. Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари