Андрей Новаков: Имаме всички условия да наложим ембарго на руския газ и петрол

0
Илхан Кючук от ДПС/АЛДЕ, че България трябва да направи необходимото да отстоява своя интерес
Илхан Кючук от ДПС/АЛДЕ, че България трябва да направи необходимото да отстоява своя интерес Снимка: bTV

Според Илхан Кючук обаче България трябва да защити и собствения си интерес

"Имаме всички условия да наложим ембарго на руския газ и петрол". Така смята евродепутатът Андрей Новаков от ГЕРБ/ЕНП, предаде bTV

„За последните 8 години, в които съм в Европейския парламент, се убедих в едно нещо, всичко е възможно, ако можеш да го направиш. Великобритания ползваше 40% отстъпка във вноската си към Европейския съюз, към бюджета. И аз си мисля, че ако ние не сме получили дерогация, за това да не ползваме да заобиколим руското ембарго, така че да щадим нашите потребители, да не повишаваме цената на бензина и дизела, това означава, че не сме се справили да си го поискаме като хората“, каза той.

Според него това е пропуск на българското правителство, на „което му липсва в физиономия“.

„Хем изнасяме оръжие, хем ни е срам да го признаем, а хем подкрепяме охрана, хем официално няма да изпратим никаква военна помощ. Това води до негативи и от двете страни - и руснаците знаят какво правим. И в същото време украинците са недоволни от това, че не можем да ги подкрепим така, както имат нужда“, каза още Новаков.

Според Петър Витанов от БСП/ПЕС България е абсолютно солидарна с общите решения на Европейския съюз и на НАТО.

„Така че всякакви приказки от това, че сме троянски коне или се опитваме да се снишаваме, според мен не отговарят на истината. Колкото до конкретния пакет от санкции, България много ясно трябва да заяви, че има декларирано намерение за налагане на вето, в случай, че българските претенции не бъдат взети под внимание, което в крайна сметка е достатъчно активно действие и показва решителността на българското правителство. Защото идеята на санкциите да принудят Русия да седне на масата на преговорите, но смисълът на тези санкции е и да има възпиращ ефект върху страната, която се възприема като агресор, а не да бъдат непропорционално по тежки върху Европейската икономика“, коментира той.

Илхан Кючук от ДПС/АЛДЕ, че България трябва да направи необходимото да отстоява своя интерес.

„Ясно е, че в този контекст Европа трябва да бъде по-единна от всякога и тя показа своето единство в редица ключови моменти. Това трябва да продължи, за да може Руската федерация да бъде принудена да седне на масата на преговорите и санкциите нямат сами по себе си друг ефект. Единствената логика на санкциите от гледна точка на Европа е да накара Руската федерация да седне на масата на преговорите“, смята той.

Според него трябва да поискаме по-солидарни действия от страна на Европейския съюз.

„Неизбежно това трябва да се случи, защото страна като България няма как да оцелее от тежките последици, които ще последват“, добави Кючук.

Радан Кънев коментира пък, че в преговорите в момента сме в рискова: „Защото ние имаме излаз на море. Имаме обаче огромна нефтена рафинерия в „Нефтохим Бургас“ - Лукойл Нефтохим, която една е косвено собственост на руска компания. Второ - технически предполага използването на най-малката минимално количество петрол, който е внос от Русия. Това са факти, които трябва да обясним много внимателно на партньорите си. Когато формираме националната си позиция и когато участваме във формиране на европейската позиция, трябва през цялото време да отчитаме най-големия риск. Искам да припомня, че ние отдавна говорим за санкции върху газовата търговия на Русия. И когато говорим за петрол да имаме предвид едностранно спиране на доставките за България от страна на Кремъл и евентуално едностранно спиране на дейността на Лукойл Нефтохим, а през механизмите, които със сигурност са руските служби за сигурност има, независимо от това дали Европа наложи санкции или не. Най-големият риск о е агресивна политика на режима на Путин.“

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    darkaveng
    Ма като гледам, и нашите "еврипейци" не отстъпват по Идиотия на баш-баканите! Пфу, Идиоти-предатели!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари