Анализатор напълно опроверга Борисов за справянето с пандемията

1
Юлиян Войнов прави дисекция на причините, изстреляли България начело по смъртност в Европа
Юлиян Войнов прави дисекция на причините, изстреляли България начело по смъртност в Европа Снимка: Фейсбук

Юлиян Войнов е икономист и анализатор, който често заявява своята позиция относно политическите процеси, протичащи в България. В личния си профил във фейсбук той напълно опровергава Борисов, който заяви: "Моето правителство най-добре се справя с пандемията!"

Ето постът на Войнов: 

Това са последните данни (от 21.01) за развитие на COVID-19 кризата. Четирите графики са следните:

1. Потвърдени COVID-19 случая на дневна база на 1 милион души - осреднени стойности за 7 дни

2. Потвърдени COVID-19 умирания на дневна база на 1 милион души - осреднени стойности за 7 дни

3. Дял на умиранията от COVID-19 спрямо потвърдените случаи

4. Общ брой умирания с натрупване на 1 милион души от началото на пандемията

Както се вижда от графиките, България е в дъното по отношение на новите брой случаи на 1 млн. души на седмична база. По отношение на смъртните случаи от COVID на 1 млн. души на седмица България се издига нагоре в класацията и достига 10-то място. Показаните държави на графиката не са избрани случайно. На нея присъстват всички държави (но и други), които имат по-голяма смъртност от COVID на 1 милион души (за да са сравними числата) от България след началото на пандемията.

Така, когато се класират държавите според починалите от COVID на 1 млн. души от началото на пандемията, България все още е на 10-то място - графика 3. Но когато броят на починалите се разделят на броя на отчетените случаи, България се издига на безапелационното първо място в света- графика 4.

Какво говори това? За да сме на първо място в света по брой починали спрямо отчетени заразени, трябва да търсим причините в три направления.

1. В България има много повече заразени, които не са установени, поради ограничено и неефективно тестване. Това ясно говори, че има сериозни недостатъци в начина, по-който функционира превантивната страна на здравната система. Тя не може да открие ефективно заразените, защото

- няма правилна организация за провеждане на тестовете

- няма достатъчно тестове

- тяхната цена е висока, което отказва хората да се изследват, вместо те да са безплатни

- ограничителни мерки в случай на положителен тест, което принуждават хората да избягват тестването

2. България има много повече починали от COVID спрямо заразените. Защо хората в България биха умирали повече от вируса спрямо другите страни в света? Отговорът в случая би следвало да се търси във функционирането на болничната помощ в три аспекта:

- невъзможност болните да стигнат до болнично лечение, защото няма достатъчно болници, легла или персонал

- постъпването за лечение в болница всъщност увеличава смъртността, вместо да я предотвратява

- проблеми в болничното лечение, което принуждава хората да избягват болниците и умират без да получат адекватно лечение

3. Комбинация от факторите по първото и второто направление, което е най-вероятната причина.

Това, което тези графики безапелационно показват е, че България е държавата в целия свят с най-неадекватна здравна система, която нито успява да диагностицира навреме и правилно своите болни, нито успява да ги лекува правилно. А това е системата, в която всяка година се наливат допълнително по половин милиард лева с цел подобряване на нейното функциониране, докато тази система продължава да бъде една от най-неефективните в света и да убива в буквалния смисъл пациентите си.

Разбира се, за неефективността на българската здравна система се знае отдавна и почти няма доклад на световна институция, в който този проблем да не е засегнат. Сега просто стана абсолютно видимо, че липсата на реформи и адекватни мерки за отстраняване на проблемите в тази система и изливането на милиарди по един абсолютно неефективен и дори криминален начин в нея води само до задълбочаване на проблемите и в края на краищата до повече смърт. А България отдавна е на първо място в света по смъртност на населението си и за съжаление 2020 отбелязва един тъжен рекорд в това отношение!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари