Американски изтребители свалиха китайския балон, Пекин реагира остро

1
Според китайската страна реакцията на американците е сериозно нарушение на международните практики
Според китайската страна реакцията на американците е сериозно нарушение на международните практики Снимка: AP

Според китайската страна реакцията на американците е сериозно нарушение на международните практики

Китай разкритикува остро решението на Пентагона да свали балона, който беше забелязан над различни части на Съединените щати и за който Пекин твърди, че е отклонил се от курса летателен апарат за метеорологични цели, предава БНР.

По-рано беше съобщено, че американски изтребители са свалили китайския балон, използван според Пентагона за наблюдение на "стратегически обекти над континенталната част на Съединените щати". Новината бе обявена от министъра на отбраната Лойд Остин.

Според китайската страна реакцията на американците е била прекалена и представлява сериозно нарушение на международните практики. От външното министерство в Пекин заявиха, че си запазват правото да дадат нужните отговори в бъдеще:

"Китай изразява силно недоволство и протестира срещу употребата на сила от страна на Съединените щати за атакуване на безпилотния граждански дирижабъл", се казва в изявлението на МВнР в Пекин, като се добавя, че то "си запазва правото да предприеме по-нататъшни необходими ответни действия".

Американският министър на отбраната Лойд Остин определи операцията по свалянето на балона като "обмислено и законно действие в отговор на нарушаване на суверенитета на страната".

Президентът Джо Байдън поздрави пилотите на изтребителите за свалянето на балона, след като той прекара дни наред в полети над страната.

"Те успешно го свалиха. И искам да поздравя нашите летци, които го направиха", каза Байдън пред репортери в Мериленд, цитиран от АФП.

Акцията се проведе, след като три югоизточни летища бяха временно затворени. На кадрите, показани по американските телевизионни мрежи, балонът изглеждаше, че пада вертикално.

Първоначално американските служители не желаеха да го свалят. По-късно обаче, запитан за инцидента, президентът Байдън обеща "да се погрижи" за балона.

Спорът избухна в четвъртък, когато американски служители заявиха, че следят голям китайски "балон за наблюдение" в небето на САЩ. Това накара държавния секретар Антъни Блинкън да се откаже от важно пътуване до Пекин.

Пекин призна собствеността си върху "въздушния обект", но заяви, че това е метеорологичен балон, който се е отклонил от курса, като добави, че съжалява за ситуацията.

"Дирижабълът е от Китай. Той е граждански дирижабъл, използван за изследователски, основно метеорологични, цели", се казва в изявление на китайското външно министерство от петък:

"Китайската страна изразява съжаление за непреднамереното навлизане на дирижабъла във въздушното пространство на САЩ поради форсмажорни обстоятелства", се посочва още в него.

Балонът е прелетял над части от северозападната част на Съединените щати, включително щата Монтана, където се намират чувствителни въздушни бази и стратегически ядрени ракети в подземни силози.

Американските медии съобщиха, че балонът е бил забелязан над Северна и Южна Каролина.

Съобщава се, че балонът е летял на височина доста над нивата, използвани от търговските самолети, въпреки че някои частни пилоти заявиха в социалните медии, че е бил "некомфортно близо".

Друг предполагаем китайски шпионски балон е бил забелязан над Латинска Америка, съобщиха от Пентагона в петък, без да предоставят подробности за местоположението му.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 9
    7
    До 5:
    Пазят си хората територията и интересите, а такива като тебе ще си продадат и семейството за малко рубли. Пък тая дума "патриот" много я мразя, щото в България значи комунист, поклонник на рушляците. И не, майка ми и баща ми не са били комунисти, ние мразим комунистите. Уникално тъпо племе сте червените... плямпате против запада, ама карате западни коли, купувате Айфони, пращате си децата на запад, ходите на екскурзии и почивки на запад нали?! Как един път не видях някой да си прати детето да учи и живее в Русия... Що не купувате нови Лади, ами всичките искате бели Х6-ци? Ползвате благата на запада, ама после плюете и искате майкая рассия... тъпо племе, много тъпо.
  • 9
    6
    ахахаха
    русенецо, не се напъвай ще се насереш червен боклук
  • -7
    5
    до 4
    Бе ти остави колко или дали ни плащат, по-добре кажи защо краварите са такива загубеняци, теле такова! А ти безплатно ли ги защитаваш?:) Или просто защото си загубен? Майка ти и баща ти са били комунисти, нали? Е, то предателите раждат предатели, няма как да родят умни и патриоти!
  • 8
    4
    До комунистите:
    Колко копейки заработи днеска блядь? Т'ва руснаците толкова добре ли плащат да пишете глупости, или комунетата сте си просто олигофрени по рождение?
  • -4
    3
    до 2
    Краварите над една седмица не могат да намерят начин да свалят нещото, обявено от тях като шпионски балон.:) Кофти, а?!:) Ако четеш американска преса ще видиш, че доста хора запитаха за какво дават трилиони долари за въоръжаване, като един тъп балон не могат да свалят. Е, това е още по-кофти. Иначе да си чувал руснаците да се оплакват, че някой им пуска балони?:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари