Александър Пулев: ББР не работи добре, намалихме 5 пъти заплатите в Надзорния съвет

1
Това заяви служебният министър на иновациите и растежа
Това заяви служебният министър на иновациите и растежа Снимка: БНТ

От понеделник тече одит на Сметната палата в Българската банка за развитие

Това е първият одит в тази институция. Обхватът на тяхната работа ще бъде 2020-2021 г. Това съобщи в студиото на "Още от деня" по БНТ служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев.

Към момента ББР не работи добре, не работи ефективно и не се управлява ефективно. Има големи пропуски от моя гледна точка и на база на заключението на нашата работа във връзка с процеса на задаване на приоритети за изпълнението на търговските цели, подхода към прогнозирането, към бюджетирането, заяви министър Пулев.

От началото на тази година, за този отчетен период, за цялата календарна 2022 г. се цели ново финансиране - нови кредити към малки, средни и микропредприятия в размер на 342 млн. лв. Към края на месец август последните данни показват, че банката е подкрепила много малък брой клиенти с общи експозиции около 60 млн. лв., посочи той.

"Намалихме 5 пъти заплатите на членовете на Надзорния съвет на банката до 2000 лв. Ясното ни послание към тях е, че искаме по-добри резултати и по-добър контрол. Ще заздравим капацитета на институцията. Ще предложим нови хора в надзора, които ще работят на същите намалени заплати, но ще дадат нужната стратегия и визия, за да работи по-добре банката като цяло", каза Александър Пулев.

Той съобщи, че се разширява продуктовият портфейл на банката. Целта е да се подкрепят малки и средни предприятия. Няма да пипаме лимита от 5 млн. лева. Ще насочим два нови продукта, разработени в момента. Ще насърчаваме съфинансирането там, където има водеща международна институция. Т.е. ББР ще участва като съкредитор по големи експозиции, само при условие, че тези експозиции се управляват от друга страна - репутационно издържана, обясни министърът.

Другата мярка е изцяло по инициатива на екипа на министерството. В момента сме в дискусия с Българската фондова борса. Насочваме част от кредитите през публичните пазари. Цялата документация по тези кредити ще бъде публична, допълни още Пулев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари