Ако все още нямате планове за почивните дни

1
В събота и неделя се отпуснете, загърбете динамичното ежедневие и погледнете отвисоко на всичко
В събота и неделя се отпуснете, загърбете динамичното ежедневие и погледнете отвисоко на всичко Видео: БНТ

В събота и неделя се отпуснете, загърбете динамичното ежедневие и погледнете отвисоко на всичко.

Най-добре може да го направите с една разходка из планината. Ако изберете Витоша, облечете се топло и спазвайте маркировката. Нека почивните дни не се превръщат в работни за Планинската спасителна служба, препоръчва БНТ.

А и точно през уикенда Службата е планирала две събития, които да ни забавляват, но безопасно. Още тази вечер с голямо парти Софийското планинско дружество ще открие новата си зала в Малдост и кани всички настоящи и бъдещи членове. В неделния ден планинарите старитрат конкурс за кратък разказ с мотото “Под върха”.

Всеки, който иска да участва трябва в рамките на 18 000 знака да разкажете за своите 18 000 стъпки към Върха. А ако сте решили да прекарате почивните дни на открито – времето все още го позволява. Температурите ще са между 1 и 7 градуса, небето ще е ясно и без валежи.

Обилните снеговалежи тази година закъсняват, но това не може да спре ентусиазма на родните ски курорти. След Банско тази седмица, да открие сезона е ред на Пампорово. С изкуствен или естествен сняг ски писти за скиорите ще има. Може да се възползвате от безплатните съоръжения в събота и от неделното намаление на картата за лифта.

От 1650 метра надморска височина се спускаме до кота нула. С лифта би ни отнело доста време, но на камерата е нужен само миг.

По Черноморието е относително топло за сезона. Дългосрочната прогноза не предвижда замръзването на морето. Въпреки това много варненци през почивните дни ще сложат кънките. Добрата новина е, че ледената пързалка пред Общината вече е на пълно работно време.

А още по-добрата е, че е безплатна. Отивайте и не му мислете, защото през почивните дни времето ще се запази хубаво и подходящо за занимания на открито. Дори вятърът ще стихне до лек полъх. Вълнението на морето ще е 1-2 бала, морската вода е почти с температурата на въздуха – между 7 и 10 градуса.

От морето се плъзваме нагоре по Дунава, за останем приятно изненадани от събитията там.

На север брегът на Дунава ще е скован от лед. Не, това не е част от прогнозата за времето, а едно от артистичните събития в Русе. Там започна второто издание на Международния фестивал на ледените скулптури – Русе айс фест. Състезатели от 8 държави ще работят на 130 ледени блока. Резултатите със сигурност ще бъдат впечатляващи.

Още по-впечатляващ е мащабният замисъл на Югозапада да поддържа постоянно висок градуса на настроението в региона. Повод за такава прогноза ни дава информацията, че в Симитли през уикенда ще се проведе Конгрес на единствената в страната Винена партия.

По време на мероприятието ще се дегустират млади и отлежали вина, а партията е винаги отворена за нови членове. Единственото, което се изисква от кандидатите е афинитет към българското вино.

Както видяхте, прогнозата за приятно прекарване на почивните дни е повече от благоприятна. Дори когато се спуснете от планината в София може да загреете предпразнично с чаша вино и вкусно мезе. Мястото е до метростанция „Стадион Васил Левски“, където се провежда коледният фестивал „София Мези“.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари