Агенти на ДС напират за депутати от Русенския регион

6
От ляво на дясно: Агент „Искренов“ /ДПС/, агент „Ивайло“ /ГЕРБ-СДС/, агент „Романовски“ /Заедно за промяна/ и агент „Сашо“ /КОД/ са в кандидат-депутатските листи в Русенския избирателен район.
От ляво на дясно: Агент „Искренов“ /ДПС/, агент „Ивайло“ /ГЕРБ-СДС/, агент „Романовски“ /Заедно за промяна/ и агент „Сашо“ /КОД/ са в кандидат-депутатските листи в Русенския избирателен район. Снимка: Фронтално

32 години след падането на комунизма агенти на бившата ДС продължават да напират за депутатски места, пише Радко Димитров за Фронтално

Несъстоялите се лустрация и декомунизация продължават да дават отражение върху политическия и икономическия живот у нас цели 32 години след падането на комунистическия режим. Агентите и щатните служители на мрачната бивша Държавна сигурност отново са в кандидатските листи и за предстоящите парламентарните избори на 4 април. Със свое решение от вчера Комисията по досиетата оповести 87 имена на лица, които са с принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА.

Противниците на лустрацията обичат да изтъкват довода, че, видите ли, „вече е минало толкова време, няма защо да ровим назад, лустрацията е загубила смисъла си и т.н.“. Невероятно е, наистина. В 2021-ва година 87 бивши ченгета от тайните служби на комунистическия режим продължават да напират да стават депутати, а хиляди техни „колеги“ от ДС днес все още заемат ръководни позиции във всички сфери на обществения живот.

Четири от тези 87 имена сега са кандидати за народни представители от 19-и Русенски многомандатен избирателен район. Това са водачът на листата на ДСП Дауд Ибрям, 13-ият в листата на „ГЕРБ-СДС“ Иван Кюркчиев, 10-ият в листата на „Заедно за промяна“ Йордан Казаков, както и последният в листата на „КОД“ Красимир Цонев. Интересното е, че Кюркчиев и Цонев са единствените ченгета от ДС в листите на своите партии в цялата страна.

Агент „Искренов“ – „борецът за чист въздух“, който гласува нова площадка за химията в Русе без да му мигне окото

Фактът, че водачът на листата на ДПС Дауд Ибрям, роден през 1964 г., е бил агент на Държавна сигурност, не е новина. Неговата принадлежност към ДС бе обявена още през 2009 г. Ибрям е сътрудничел на тайните служби от март 1984 г. до 1990 г., когато е снет от отчет. Делото му, в което се съдържат собственоръчно написани агентурни сведения, е било пред унищожение през 1990 г., но в крайна сметка е запазено.

Вербуван е, когато е бил в казармата и е доносничел за Трето управление на ДС – Военното контраразузнаване, или иначе казано, докладвал е за настроенията и политическата обстановка в армията. Всичко това се случва на фона на Възродителния процес. Обича да разказва за този период, причислявайки се към жертвите на режима, но вероятно е бил натоварен с други задачи от Държавна сигурност и по време на следването си в Русенски университет през периода 1985-1989 г.

Кариерата на Ибрям след промените преминава под знамето на ДПС, партия доминирана от десетки себеподобни агенти на ДС. От 1991 до 1995 г. е кмет на родното си село Юделник, избран като кандидат на партията на Ахмед Доган. Няколко години прекарва в ЮАР и Германия, а от 2005 г. се връща и подновява политическата си кариера в ДПС. Бил е директор на РИОСВ, а впоследствие няколко мандата общински съветник, постоянен кандидат за депутат и кмет на Русе от ДПС.

Агент „Искренов“ минава за експерт по екология и е от политиците, които се „упражняват“ редовно по горещата тема със задълбочаващата се екологична криза в Русе през последните 9 години. В началото на 2020 г. той бе избран за председател на т.нар. Временна комисия за чистия въздух към Общинския съвет. Дейността на комисията е повече от спорна, спорни са и резултатите от нейната работа досега.

За капак на всичко, ченгето от ДС „Искренов“, вживяващ се иначе като едва ли не основен „борец за чист въздух“ в града, гласува най-нагло и безцеремонно статутът на територията на бившия Комбинат за тежко машиностроене /КТМ/ да бъде променен и там вече да могат да се настаняват нови химически и други вредни производства.

Оперният певец в „хора на ченгетата“

Иван Кюркчиев, роден през 1958 г., е оперен певец и настоящ директор на Държавната опера в Русе. Той е член на ГЕРБ и е избран за общински съветник от същата партия в този мандат. Развива и импресарски бизнес в съдружие в други лица. Картончето му в Държавна сигурност „светна“ именно при миналите местни избори през 2019 г. Кюркчиев е бил вербуван от старши лейтенант Красимир Корнажев през юли 1988 г. и е бил агент на местната структура на ДС в Русе под псевдонима „Ивайло“.

Иван Кюркчиев е едно от емблематичните лица в културните среди, които легитимират режима на Бойко Борисов и ГЕРБ. Местното ръководство на партията редовно го използва, поставяйки го в предните редици, когато има нужда да се трупа имидж. Любопитно е, че Кюркчиев е единственият агент в листите на коалицията „ГЕРБ-СДС“ в цялата страна. Макар принадлежността му към Държавна сигурност да е известна отпреди година, очевидно за т.нар. „дясна коалиция“ това не е представлявало проблем, щом са го поставили сред кандидат-депутатите.

Повече от 35 години в служба на Държавна сигурност

Йордан Казаков, роден през 1939 г., е вербуван от ДС в далечната 1963 г. Той е бил агент под псевдонима „Романовски“, както и съдържател на явочна квартира. Сътрудничеството му към тайните служби на комунистическия режим е било осъществявано в МВР-Русе по линия на Второ главно управление на Държавна сигурност (контраразузнаването).

Днес, 82-годишният Казаков е кандидат за депутат от листата на Коалиция „Движение Заедно за промяна“ в 19-и МИР-Русе. Принадлежността му към органите на ДС бе установена още през 2008 г., когато на местните избори той се кандидатира за общински съветник от партия „Българската социалдемокрация“. По-късно името му излезе и при проверката за общинските „народни съветници“ в Русе преди 1990 г.

В продължение на 15 години (в периода 1994-2009 г.) Казаков е бил член на съвета на директорите на държавната фирма „Свободна зона – Русе“ ЕАД (известна като „Свободна безмитна зона“), сред чиито основатели е през 1988 г. Той е познато име в т.нар. „бизнес среди“ в града. На 80-годишна възраст бе избран за председател на управителния съвет на НПО-то „Бизнес иновационен клъстер Русе+“. Понастоящем агент „Романовски“ се радва на щастлив пенсионерски живот. Но обществената му активност не спира. В момента той е председател за Русенски регион на неокомунистическата организация „Съюз на пенсионерите“.

„Консерваторите“ на Москов се издъниха само в Русе

Красимир Цонев, роден през 1949 г., е на последното пето място в русенската листа на дясната партия „КОД“ с лидер д-р Петър Москов. По ирония на съдбата ден преди обявяването на решението на Комисията по досиетата именно в Русе д-р Москов заяви: Не може връзките от миналото на висшия ешалон на БКП и ДС да бъдат определящи за днешния живот. Бившите служители в ДС и БКП и техните наследници днес са икономическия елит, който богатее от данъците ни.“

Партия КОД (Консервативно обединение на десницата), както и „Демократична България“, са двете политически сили, които са записали в програмите си лустрацията като основен приоритет. Един-единствен кандидат от всички листи на КОД в страната е разкрит от Комисията по досиетата сега като агент на Държавна сигурност и това е Красимир Цонев от Русе. Той е сътрудничил под псевдонима „Сашо“ на икономическото IV-то управление на ДС чрез поделенията на комунистическите тайни служби в Русе и Разград. Цонев е бил на отчет за много кратък период от август 1989 г., когато е вербуван, до 1990 г.

Още двама родени в Русе с картончета в ДС

Най-известният русенски агент на Държавна сигурност безспорно е несменяемият лидер на партия „ВМРО-БНД“ Красимир Каракачанов, роден през 1965 г. На тези избори той води листите на партията си във Варна и Плевен.

Надоящият вицепремиер е потомствен сътрудник на тайните комунистически служби, след като преди това баща му Дончо Каракачанов е бил привлечен като осведомител на Окръжното управление на ДС в Русе през 1972 г. под псевдонима „Иванов“. Синът му Красимир пък е вербуван от органите през май 1989 г. като агент под псевдонима „Иван“.

Досието на Красимир Каракачанов вече беше публикувано от сайта desebg.com. В материалите по делото му се съдържат агентурни сведения, включително и собственоръчно написани още като е бил кандидат агент „Дончо” и след това под псевдонима „Иван”. Каракачанов е предавал информация до декември 1989 г. Досието му не съдържа данни кога точно е преустановена работата с него.

Русенец и в путинофилската партия

Владимир Чучуев, роден в Русе през 1956 г., е заместник-председател на Изпълнителното бюро Национално движение „Русофили“. Тази организация, оглавявана от видния путинист Николай Малинов, е в основата на новата русофилската партия „Възраждане на отечеството“. На тези избори Чучуев е водач на листите на същата партия в два избирателни района – Монтана и Шумен.

Принадлежността му към органите на ДС е разкрита едва сега от Комисията по досиетата. Той е сътрудничил на комунистическите тайни служби от лятото на 1981 г. като агент под псевдонима „Асен“. Дейността му е била осъществявана в известното през годините на комунизма като „политическа полиция“ зловещо Шесто управление, както и в поделенията на ДС в Русе и Варна. Досието му е унищожено през 1990 г. В русофилската партия „Възраждане на отечеството“ Владимир Чучуев в момента е член на Националния съвет и секретар на Изпълнителното й бюро.

Голямата картина

За тазгодишните парламентарни избори Комисията по досиетата е проверила 2620 лица (от общо 5962 кандидати за народни представители), които са родени преди 1971 г. От тях са установени 87 лица с принадлежност към органите на ДС и на разузнавателните служби на БНА.

От основните политически сили, които към настоящия момент имат шансове да бъдат представени в следващото 45-о Народно събрание, единствено „Демократична България“ няма агенти на Държавна сигурност в своите листи.

Най-много бивши служители на ДС има в листите на БСП – 15. Следват ДПС и „Воля-НФСБ“ – с по 8, а ВМРО-БНД има 7.

Новите политически сили с лидери Слави Трифонов и Мая Манолова също се оказват с агенти на Държавна сигурност сред своите кандидат-депутати. В „Има такъв народ“ на Трифонов те са трима, а в „Изправи се! Мутри вън“ на Манолова са двама.

Както стана ясно по-горе, единственият агент в листите на коалицията „ГЕРБ-СДС“ е директорът на Русенската опера Иван Кюркчиев.

Специализираният сайт за чисто минало DESEBG.com публикува пълен списък на всички партии, които имат агенти в листите си.

  • БСП – 15 сътрудници.
  • „Възраждане на Отечеството“ – 9 сътрудници;
  • ДПС – 8 сътрудници;
  • Патриотична коалиция – Воля и НФСБ – 8 сътрудници;
  • партия ВМРО – 7 сътрудници;
  • коалиция „Движение заедно за промяна“ – 6 сътрудници;
  • коалиция „Граждани от протеста“ – 4 сътрудници;
  • партия „АБВ“ – 4 сътрудници;
  • партия „Има такъв народ“ – 3 сътрудници;
  • партия Българска прогресивна линия – 3 сътрудници;
  • партия „Възраждане“ – 3 сътрудници;
  • партия „Атака“ – 3 сътрудници;
  • коалиция „Изправи се! Мутри вън“ – 2 сътрудника;
  • партия „Пряка демокрация“ – 2 сътрудника;
  • партия „Българско национално обединение“ – 2 сътрудника;
  • коалиция „ГЕРБ-СДС“ – 1 сътрудник;
  • партия „МИР“ – 1 сътрудник;
  • партия „Нация“ – 1 сътрудник;
  • партия „Ние гражданите“ – 1 сътрудник;
  • партия „Републиканци за България“ – 1 сътрудник;
  • партия КОД – 1 сътрудник;
  • партия „Движение на непартийните кандидати“ – 1 сътрудник;
  • Партия на зелените – 1 сътрудник.

За лустрацията и декомунизацията

Очевидно е, че „чичките“ и „дядките“ от бившата Държавна сигурност, от БКП и казионните й организации, както мутрите от криминалния преход, ще продължават да се стремят да заемат ключови позиции в политика, в бизнеса и въобще във всички сфери на обществения живот у нас. Целта им е да удържат властта на всяка цена, за да не им бъде потърсена сметка за миналото и за да могат да се разпореждат с бъдещето ни.

Единственото лекарство против тяхната наглост са лустрацията и декомунизацията. Шансът на България да скъса с този омагьосан кръг и да стане модерна европейска страна, както й подхожда, е тези хора да бъдат отстранени от властта по законен начин веднъж завинаги.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари