Африканската чума е на път да блокира дърводобива в Смолян

0
Има реална опасност хората да останат без дърва за огрев през зимата
Има реална опасност хората да останат без дърва за огрев през зимата Снимка: Емилия Димитрова – Данкова/“Севлиево онлайн“

Африканската чума по свинете (АЧС) е на път да блокира дърводобива в Смолянско, като има сериозни притеснения, относно подсигуряването на дърва за огрев на населението.

Най-голям е проблемът, в районите, където вече има открити огнища на чумата, в района на Доспат и Девин, като потърпевша в случая е и община Борино, тъй като попада в зоната на забрана, за всякакви дейности в горските райони. Има и притеснения за другите части на областта, заради създалата се тежка епидемиологична обстановка и очакването за евентуално откриване на нови огнища.

Това бе и една от основните теми  по време на  заседание на Постоянната областна епизоотична комисия, която призова добивът на дърва за огрев в неинфектираните райони да се ускори, тъй като в заразени от АЧС райони той е забранен, информира Дарик.

Според зам.-директорът на Южно централно горско предприятие инж. Ивайло Исаев заяви, представляваната от него институция, че ще намери вариант населението от вече инфектираните зони да бъде снабдено с дърва за огрев от неинфектирани зони без оскъпяване.

Поради опасността от пожари и за да се запази дървесината, инж. Исаев поиска от членовете на Постоянната областна епизоотична комисия, да се разреши придобитата вече дървесина за промишлени цели в инфектираните зони да се извози на склад. Комисията се съгласи при условие, че се спазят всички мерки за дезинфекция на дървесината и превозните средства.         

Припомня ме ви, че от началото на седмицата има 7 нови положителни проби за Африканска чума по свинете  които са установени  при глигани на територията на Държавно ловно стопанство "Извора" край Девин.

Това е второ огнище на АЧС за Смолянска област, след оповестените миналата седмица две положителни проби при мъртви глигани, открити край доспатското село Змеица.  Предстои умъртвяване и загробване на всички диви свине в заградената зона на Базата за интензивно стопанисване на дивеча "Крачова ливада" на ДЛС "Извора".

В заградената зона се забранява ловуването на останалия дивеч. "Извора" ще претърпи сериозни щети, ще бъдат отстреляни и загробени около 130 диви свине, които са част от създадена много добра популация, носеща сериозни приходи от международен ловен туризъм, заявиха експерти по лова.

Сред подлежащите на умъртвяване животни са и екземпляри със златни медали за ловните трофеи. Положителните проби са от дива свиня майка и малки приплоди, уточняват от „Извора”.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари