АЕЦ "Белене" може да стане космодрум

0
Кметът Милен Дулев: Белене в никакъв случай не е град "задънена улица"
Кметът Милен Дулев: Белене в никакъв случай не е град "задънена улица"

Милен Дулев е магистър по "Социално и застрахователно дело" от Стопанската академия в Свищов.

Завършил е курс на обучение в Американската агенция за международно развитие и Департамента по труда на САЩ, както и курса "Създаване на конкурентноспособни стартиращи фирми" на Министерство на икономиката и енергетиката. Преминал е интензивно обучение по подготовка, управление и отчитане на европейски проекти. В момента, според информацията, поместена на сайта на община Белене, Дулев развива собствен бизнес в сферата на търговията. Той принадлежи към католическата общност и е сред най-активните енориаши на отец Паоло Кортези.

Интервю на Денвник.

Остана впечатлението, че причините, сирийското семейство, приютено в църквата от отец Паоло Кортези, да не получи адресна регистрация в Белене, дойде постфактум. Че бяха нагодени към ситуацията.

- Не, не беше така. Становището на общинската администрация по случая беше огласено само един работен ден, след като сирийското семейство донесе документите си за регистрация. Те дойдоха седмица по-рано, отчето ги представи, хората ги видяха, след това те си заминаха и едва когато пристигнаха за втори път, подадоха документи за регистрация. И те бяха непълни. Ние просто се чудехме какво да направим.

Вие сте от енориашите на Паоло Кортези, нали?

- Да, мога да кажа – един от най-активните!

Били сте всяка неделя на църква, а там пристигането на сирийското семейство е било дискутирано отдавна. Като член на католическата общност би трябвало дори да съдействате активно за това, нали?

- Отец Кортези не е информирал община Плевен за намеренията си по никакъв начин. Нито с писмо, нито с нищо. Какво е казал на църква... Той обсъждаше идеята си много отдавна, но аз я приемах с усмивка, защото нито една друга католическа общност в България не е направила и намек, че ще приеме бежанци. Ние бяхме първите.

А вие против ли сте?

- Изобщо не мога да отговоря на този въпрос, защото становището на общината трябва да е независимо. Против, за... ние трябва да спазваме българските закони. Ако бяха дошли с подредени документи, договорът им за наем да е заверен нотариално, да имат декларация от собственика на имота, който се дава... Тези документи изобщо липсваха. Аз за това съм тук, за да спазвам закона.

На вас лично, ще ви липсва ли Паоло Кортези?

- Ще ми липсва. Много! Проектите, които е започнал са важни за града. Не мога да пренебрегна това, че за четири години той направи много за реализацията на идеята за изграждане на парк – мемориал на мястото на лагера "Белене". Той беше движещата сила на този проект. Моята информация е, че той трябва да се върне. Кортези за мен е в отпуска, нито е информирал общността, че заминава, нито е говорил за това си намерение на литургия.
Не може да се пренебрегне и това, че благодарение на неговите усилия за четири години президентът Плевнелиев идва два пъти идва в Белене.

Вие също стоите зад този проект като член на УС на фондацията "Лагер Белене".

- Да, защото това е добре за развитието на туризма в региона. Ние искаме да изградим там парк-мемориал на пострадалите от всички режими. Защото първите лагерници, които са били настанени в Белене под такъв режим, са били евреите, които не са били екстрадирани от България. Част от тях идват тук и около 1940 г. са работили по изграждането на дигата от Свищов до Белене. Това е бил първият лагер в Белене.

След това, около 1944г. е имало и комунисти, които са били заточени тук. И чак след това се явяват антикомунистите, които са били в лагера на острова. Ние искаме да запазим паметта на хората пострадали от всички режими.

Не се ли размива така идеята за изграждане на мемориал в памет на загиналите по време на комунистическия режим в България?

- От комунистическия – ОК. Но ние имаме и преди това наследство. Трябва да пазим и него. Не можем да пазим само едното, защото то е било лошото за момента или за някого. Ето, моят дядо лично е бил надзирател там. Сега аз какво, аз трябва да се срамувам от това ли? Такова е било времето.

България е единствената, която няма такъв мемориал. В Румъния има и там посетителите са 300 хил. годишно. В центъра на Будапеща има музей на терора и там също има много посетители. Нали разбирате, че ако, за да посетят мемориала тук дойдат не 300, но поне 100 хил. човека, това ще е много за Белене!

Така не превръщаме ли историята в "супермаркет"? Това, че мемориалът ще привлече много туристи е важно, но не и най-важното!

- Не, защо? Дори голяма част от симпатзантите на БСП също подкрепят идеята за създаване на мемориал, защото е добре за града. За добро или за лошо лагерът е бил тук и градът е известен с това. А както се казва – лоша реклама няма!

Белене изведнъж се оказва много важно място защото интересите на местните хора, лесно се използват за разгръщане на политически кампании в национален мащаб. Да вземем атомната електроцентрала. За хората в града тя е важна, защото означава работа. А БСП стъпва на тази база и прави кампания за подновяване на строителството на централата.

- Не само БСП е "за" строежа на атомната централа. ГЕРБ също не е против проекта, а само против реализацията му като държавен, с държавно финансиране и участие. А БСП просто не го реализира. Имаха толкова възможности да го направят, но не го направиха. Защо?

Най-вероятно те също знаят, че не е изгодно АЕЦ "Белене" да бъде финансирана от държавата, но просто са яхнали вълната. Хората, които са казали истината за проекта в момента са "черни овце", "лоши вестоносци".

Какво стана сега в Белене? Хората твърдят, че са в безпътица, потиснати, безработни и бедни.

- В Българя няма друг град с толкова изразена крива на възходи и падения за период от 30 години. Но и сега не бих казал, че положенето е чак толкова драматично. За площадката на АЕЦ "Белене" все още са в сила всички разрешителни. Там се намира и пристанището, пригодено за обработка на най-тежките товари по българското крайбрежие на Дунав. Има бетонов завод. Складови площи, две пречиствателни станции – напълно завършени. Има всякаква инфраструктура.

По тези причини не можем да твърдим, че в Белене няма бъдеще. Просто парите за поддръжката на цялата инфраструктура на площадката на АЕЦ "Белене" са държавни и те безвъзвратно ще бъдат загубени, ако не се направи нещо. Там трябва да има нещо смислено за държавата и за общината.

Какво може да е то?

- Има правени проучвания. Дори космодрум може да бъде направен. Проблемът е, че България е доста на север от екватора. Но в общи линии проблемът на Белене е, че зависи 100% от настроенията за бъдещето на атомната електроцентрала. Нашата цел е да развиваме малки и средни предприятия за преработка на метали, дърво и месо. Има достатъчно терени и помещения за развитието на индустриална зона и държавата има няколко подобни проект за региона, но за съжаление те не са финансово подплатени.

Тук, в Белене, се намира и един от тринадесетте природни паркове в България. Това е единственият парк на Дунав със 17 острова. За това проектите, които започваме да реализираме, са свързани и с развитието на туризма. Белене в никакъв случай не е град "задънена улица"!

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари