Администрацията на Джо Байдън възобновява строежа на стената по границата с Мексико

1
В момента има остра и неотложна нужда от изграждането на физически бариери, за да бъдат предотвратени незаконните влизания на американска територия, отбелязва министърът на вътрешната сигурност
В момента има остра и неотложна нужда от изграждането на физически бариери, за да бъдат предотвратени незаконните влизания на американска територия, отбелязва министърът на вътрешната сигурност Снимка: Eric Thayer/Bloomberg

В момента има остра и неотложна нужда от изграждането на физически бариери, за да бъдат предотвратени незаконните влизания на американска територия, отбелязва министърът на вътрешната сигурност

Министерството на вътрешната сигурност на САЩ възобнови изграждането на стената от ерата на Доналд Тръмп по границата с Мексико в рамките на щата Тексас, въпреки че съгласно заявената през януари 2021 г. политика на администрацията на настоящия президент Джо Байдън бе сложен край на националното извънредно положение на границата, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Изявление на министерство гласи, че то се възползва от възможности, залегнали в Закона за имиграцията от 1996 г., като обръща внимание на повече от двеста четиридесет и петте хиляди мигранти, минали през граничния сектор на долината Рио Гранде в рамките на последната фискална година. Министерството на вътрешната сигурност заяви, че решението за стената е в съответствие с подписания през 2021 г. указ от президента Байдън, тъй като трябва да се оползотворят оставащите 1,375 милиарда долара от средствата, отпуснати за фискалната 2019 г.

"В момента има остра и неотложна нужда от изграждането на реални, физически бариери и пътища в районите на границата на САЩ, залегнали в проектите, за да бъдат предотвратени незаконните влизания на американска територия", отбелязва министърът на вътрешната сигурност на САЩ Алехандро Майоркас в публикация от днес във Федералния регистър, правейки препратка към закона от 1996 г.

Майоркас изброи близо двадесет федерални закона, които ще бъдат заобиколени в процеса на изграждане на стената, бариери и пътища, включително знаковия Закон за националната политика за околната среда, Закона за чистия въздух, Закона за чистата вода, Закона за безопасната питейна вода и Закона за застрашените видове, отбелязва ДПА.

Асошиейтед прес - първата агенция, съобщила за публикацията на министерството - информира, че предстоящото изграждане на стената ще покрие разстояние 52 км.

Подписаният от Байдън през 2021 г. указ за край на националното извънредно положение на границата спря пренасочването на финанси за граничната стена от заделени за други цели бюджетни средства. Предшественикът на Байдън - Тръмп - бе започнал да пренасочва средства за стената след спирането на работата на правителството за 34 дни в края на 2018 г. и в началото на 2019 г.

По това време Тръмп водеше битка с представителите на Демократическата партия в Конгреса на САЩ по въпроса за нови средства за гранична стена, но си остана със сумата, определена за предходната фискална година. Въпреки това декларацията на Тръмп за извънредното положение, изготвена в същия момент, в който той се съгласи да подпише решение за възобновяване на работата на правителството, освободи допълнителните финансови средства, припомня ДПА.

Указът на Байдън, подписан от него в деня на встъпването му в длъжност, гласеше, че "изграждането на солидна стена по протежението на цялата южна граница не е сериозно политическо решение, тя е загуба на пари, която отклонява вниманието от реалните заплахи за вътрешната сигурност".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    фена на Путин
    А Тръмп го дадохте на конституционен съд за същата тази ограда. Ебахте му майката на човека, а беше така прав. Сега я подхващате да я правите но вече всичко е точно и закономерно. Тръмп беше силен президент, басма не цепеше на никого. Нещастници !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари