Абитуриентските балове в България през погледа на агенция "Франс прес"

0
Абитуриентските балове в България през погледа на агенция "Франс прес"
Снимка: БГНЕС

Автомобилни клаксони и жизнерадостни крясъци на костюмирани момчета отекват в центъра на София, докато момичета в кичести вечерни рокли се клатушкат несигурно на високите си токчета и танцуват под звуците на силна музика.

В края на май хиляди ученици, които завършват гимназия, на възраст между 18 и 19 години, празнуват екстравагантните си баловепанаир на суетата в най-бедната страна - членка на ЕС. Така агенция "Франс прес" описва абитуриентските балове в България.

Средната заплата в България е около 400 евро, а заради високата безработица много семейства едва свързват двата края. Но дори и най-бедните успяват да заделят сума, често равняваща се на две или три заплати, за тази скъпа традиция. Родителите често затъват в дългове, за да са сигурни, че децата им ще се насладят на своята “голяма вечер”, както и на традиционния, подобен на сватба прием за роднините, който върви с нея, пише още агенцията.

Абитуриентските балове датират от времето на комунизма, но с всяка изминала година те стават “все по-екзотични”, споделя Николай Овчаров, който хвърля горд поглед към стоящата си наблизо дъщеря в яркожълта рокля. “Вече не знам колко пари отидоха за всичко това, но, честно казано, това е много сериозен разход”, добави той. При момчетата е по-лесно.

Мнозина смятат, че харчовете за баловете са излезли от контрол. Все пак за пръв път тази година се появиха кампании, призоваващи учениците да дадат за добри каузи част от парите за бала си. “На церемонията за последния ни училищен ден отидохме облечени в бели тениски и дадохме пари за деца с кожни заболявания”, каза Иван То­­доров от Френската езикова гимназия в София. Други столични училища също се присъединиха към инициативата да помогнат на деца, страдащи от епидермолис булоза – рядко генетично заболяване на кожата. Но традицията на абитуриентската нощ остава в сила като вододел между безгрижните ученически години и отговорностите на ранната зрялост.

Няма да има друга такава нощ и се надявам да изкараме чудесно”, казва Богдана, която скоро ще замине да следва във Великобритания.“Каквито и да са разходите, балът си струва. След това сама ще изкарвам за хляба си”, добавя Николета Кирилова, въпреки че изглеждаше малко притеснена в дългата си рокля, гарнирана с голяма панделка. Засега бликат обичайните емоции заради края на ученическия период от живота на абитуриентите. Освен радост и вълнение имаше сълзи и несигурност, тъй като повечето студенти заявиха, че ще учат в чужбина и за известно време няма да видят приятелите си. “Не знам дали ще се върна да живея в Бъл­гария”, казва Мария Яна­киева, в тържествена черна рокля с дантели.

Източник: Агенция ПИК
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари