КНСБ: Увеличението на пенсиите трябва да бъде двойно по-високо от обявеното

1
Синдикалистите настояват линията на бедност да стане 451 вместо досегашните 413 лева заради инфлацията
Синдикалистите настояват линията на бедност да стане 451 вместо досегашните 413 лева заради инфлацията Снимка: БГНЕС / Архив

От КСНБ заявиха, че увеличението на пенсиите от 1 юли трябва да бъде двойно по-високо от обявените от социалния министър Георги Гьоков 6,1 процента, за да се компенсира инфлацията и отпадането на добавката от 60 лева

 Един от вариантите, който синдикатите и бизнесът ще обсъждат с правителството, е всички пенсии под линията на бедност да се допълват със социални помощи през Агенцията за социално подпомагане, а не от Националния осигурителен институт, предава БНР. 

От КНСБ са категорични, че от 1 юли ще се наложи да има по-голямо увеличение на пенсиите от предвидените 6,1 на сто, за да се излезе от създалия се проблем с добавките в осигурителната система и за да не се намалят доходите на възрастните след отпадането им. Синдикалистите настояват линията на бедност да стане 451 вместо досегашните 413 лева заради инфлацията.

Сметките сочат, че при пенсиите, колкото линията на бедността, повишението трябва да е с 12 на сто, за да се компенсира поне отпадането на добавката от 60 лева. При по-високите пенсии ръстът може да се диференцира, а за пенсиите под линията на бедността да има социални помощи, които да допълват сумата до 451 лева, смятат от КНСБ.

Социалният министър Георги Гьоков вече потвърди ангажимента на правителството за подготовка на анализ съвместно със социалните партньори, на база на който да се предложи механизъм за справедлива и устойчива във времето актуализация на пенсиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари