9 неща, които трябва да направите в градината през март

10
Март бележи началото на интензивната работа в градината
Март бележи началото на интензивната работа в градината

Март бележи началото на интензивната работа в градината

Важно е да се приберем след зимата, но също така да се подготвим за новия сезон и за всички предварителни работи по почвата, като например наторяването.

Това е и времето за подрязване на многобройните видове храсти и дървета, декоративни и плодни дръвчета. Можете също така да засеете зеленчуци и цветя, главно за разсад, но и първо в земята, споделя Actualno.

Проверете състоянието на градината и парцела си

В началото на месеца не забравяйте да огледате градината или парцела си. На първо място проверете състоянието на дърветата, храстите, тревата и цветните лехи. Това ще ви помогне да планирате по-нататъшната работа. Направете някои последни почиствания, за да не се налага да губите време за тях, когато настъпят топлите дни.

Проверете реакцията на почвата

Установяването на нивото на рН на почвата след зимата е задължително, ако искате да наторявате правилно след това. Март е най-подходящото време за това. Заслужава си да си купите химически киселиномер и да вземете няколко почвени проби от градината си.

Можете също така да използвате лакмусова хартия, която, нанесена върху почвата, ще започне да се оцветява и ще покаже реакцията на почвата. Помнете, че ако изследвате почвата с химически уред за измерване на киселинността, тя трябва да идва от долните слоеве. Струва си да знаете, че много растения не понасят кисела почва, докато други се нуждаят точно от такава.

Пролетно торене

Най-добре действа компостът, може да се използва и оборски тор, но само сух (пресен тор се използва само през есента).

Могат да се използват и минерални торове, които доставят на почвата азот, фосфор и калий. Практични са многокомпонентните торове с балансиран състав.

Не забравяйте да полеете обилно лехите след тази обработка. През март наторяваме и лехите с трайни насаждения, както и тревните площи. Някои растения трябва да се торят със специални торове, например торове, които внасят киселини в почвата. Сред тях са хортензиите, както и боровинките.

Подрязване на дървета и храсти

Премахвайте счупените клони, тези, които растат в центъра на короната, и тези, които се кръстосват помежду си. Не забравяйте за дърветата, засадени през есента. Те се подрязват през втората половина на март.

При подрязването проверявайте състоянието на клоните. Подрязвайте тези, които са засегнати от бактериално заболяване, над мястото на повредата. Не забравяйте да подрежете храстите с цариградско грозде и касис, като оставите най-силните клони (тези храсти могат да бъдат подрязани още в края на февруари).

Ако в градината ви има лятно цъфтящи едногодишни растения, като букетна хортензия или японска мащерка, подрежете клоните им на около 20 cm над земята. През март трябва да се погрижите и за вересиите, от които сте отрязали миналогодишните съцветия.

Премахнете зимните покрития на растенията и се погрижете за моравата

Тази зима беше доста мека и беше възможно да премахнем покритията от повечето растения по-рано (обикновено премахваме покритията от иглолистни дървета, градински хортензии, магнолии или рози през март).

Въпреки това през март трябва да бъдем особено бдителни - все още могат да настъпят слани, а растенията, събудени от по-ранното затопляне, ще бъдат особено чувствителни към тях. Затова следете прогнозите за времето и ако се очакват слани, покрийте чувствителните растения. Обърнете специално внимание на хортензиите и рододендроните, защото ако пъпките им измръзнат, те няма да цъфнат.

Не забравяйте да изгребете листата от моравата и цветните лехи. Ако моравата ви е по-стара и не изглежда добре, можете също така да я аерирате и вертикулирате през пролетта.

Засаждане на храсти и дървета

Засаждайте иглолистни дървета през март, но само чувствителните на студ сортове, другите се засаждат през есента

Засадете и рози, но не ги подрязвайте. Правете това само две години след вкореняването. Винаги през април. Март и април (и есента) е най-подходящото време за засаждане на различни т.нар. дървета и храсти с голи корени. Те са по-евтини от резниците в контейнери и се прихващат добре. Изберете разсад, който няма развити пъпки (листни или цветни). Също така обърнете внимание да не са счупени, пресушени и т.н.

Задръжте засаждането на луковици на цветя

През март можете да намерите на разпродажба луковици и грудки на летни цветя като гладиоли, бегонии, далии и други. Но изчакайте със засаждането им в земята до април. Някои от тях могат да бъдат засадени в саксии по-рано, но все още не трябва да се поставят навън.

Кога да засеем чушки? Датата на засяване е едно от най-важните неща при отглеждането им, защото не можете да го засеете твърде късно. Пиперът се отглежда от разсад и можем да си го подготвим сами у дома.

Засяване на семена за разсад

Засейте семена от топлолюбиви зеленчуци у дома, за да имате собствен разсад. Подгответе разсад и на цветя. Засейте грах, моркови, магданоз в лехите. Засадете пролетен лук (добре би било да го обработите предварително). Засейте и повечето едногодишни растения, като невен или сладък грах.

Поливайте растенията си

Предзимният период е период на засушаващи ветрове, а и не винаги има достатъчно валежи. За да избегнете физиологична суша, поливайте всички иглолистни дървета, рододендрони и други растения, които не хвърлят листата си за зимата. Само проверете прогнозата за времето и не го правете преди замръзване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари