850-тонна екологична бомба цъка в Дунав

0
Съществува сериозен риск за околната среда и призова МОСВ да изискат незабавни действия от румънска страна по изваждане на опасния товар
Съществува сериозен риск за околната среда и призова МОСВ да изискат незабавни действия от румънска страна по изваждане на опасния товар

Доц. ВЛАДИМИРОВ: 850-тонна екологична бомба цъка в Дунав, МОСВ да притисне Румъния да извадят торовете от реката

Народният представител от АТАКА доц. д.и.н.Любомир Владимиров попита министърката на околната среда и водите Ивелина Василева дали е получена от румънска страна точна информация за причините за потъването на баржата с 850 тона торове в р. Дунав на 11 февруари т. г. Той се поинтересува и какви видове и количества са торовете, както и по какъв начин са опаковани и транспортирани. Националистът допълни, че е необходимо да се разбере дали са предприети дейности по изваждането на потъналия плавателен съд и ако да, в какви срокове ще бъдат извършени. „Работи ли МОСВ по оценка на екологичния риск в така създадената ситуация”, попита още Владимиров по време на петъчния парламентарен контрол.

„Екологичната сигурност е част от Стратегията за национална сигурност на България. В Стратегията е разписано, че рисковете за екологичната сигурност произтичат от промишлени аварии с изпускане на вредни емисии, трансгранично замърсяване на въздуха, водите и крайбрежната ивица, както и от заплахата за терористична дейност с използване на вещества, които са особ ено опасни за природната среда”, каза от трибуната Владимиров.

Владимиров от АТАКА алармира, че съществува сериозен риск за околната среда и призова МОСВ да изискат незабавни действия от румънска страна по изваждане на опасния товар. „Това е екологична бомба, която цъка в момента в Дунав и са необходими конкретни действия, а не само замерване на нивата на замърсеност и така нататък”, заключи атакистът.

„Според АТАКА, заплахите за екологичната сигурност преминават държавните граници и имат международен и глобален характер. Това обстоятелство налага международно сътрудничество за защита от екологичните опасности, което е особено трудно и важно в транснационалния вариант на въздействия”, допълни той.

По думите му екологичната сигурност цели предотвратяване на конфликтни ситуации, в които се появяват опасности и екологичен риск, както във случая с потъналата в р. Дунав баржа. „За съжаление в работата на компетентните органи не се прилага системен подход в тълкуването и дефинирането на екологичната сигурност”, категоричен бе Владимиров.

„Потъналият препарат е NPK – азот, фосфор и калий в съотношение 8:16:24. Товарът е опакован в торби по 500 кг. всяка с двойна обвивка”, отговори    Василева. Министърката уточни, че към момента все още се води разследване на инцидента, а потъналият товар не е изваден от р. Дунав. Василева каза още, че всекидневно от българска и румънска страна се извършват измервания на водите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари