80 000 души имат право на личен асистент, но парите не стигат и за 34 000

0
Стараем се да се справяме с цената на повече усилия, коментира Пенчо Милков - кмет на Русе
Стараем се да се справяме с цената на повече усилия, коментира Пенчо Милков - кмет на Русе

Близо 500 млн. лв. не достигат на социалното министерство да осигури до края на годината лични асистенти на всички 80 хиляди хора с увреждания, които имат право на това.

Това сочат експертни разчети, с които kmeta.bg разполага.  

Предвидените средства за тази година са 92,6 млн. лв. и те са за подпомагане на 23 400 души, което означава, че няма как парите да стигнат за всички. Проблемът е сериозен, защото само до 14.06.2020 г.  на 33 976 души вече са издадени разрешения за личен асистент. Разчетите показват, че на социалното министерство ще му трябват допълнително 100 млн. лв., за да задоволи тези нужди. Същевременно се отчита нарастване на интереса към тази услуга и не може да се каже колко още заявления ще бъдат подадени. До средата на юни те са около 35 хиляди. Този интерес е повод за притеснения в изпълнителната власт.

В случай че всички 80 000 правоимащи лица поискат и бъдат включени в механизма за личната помощ, при запазване на съотношението брой часове/брой ползватели, ще трябват близо 50 мил. лв. за ежемесечно изплащане на възнагражденията на асистентите. Това ще генерира недостиг от близо 35 млн. лв. месечно. Така средствата на годишна база биха достигнали над 600 млн. лв.“, се твърди в анализа на експертите. В разчетите се твърди също, че ако догодина всички хора с увреждания, които са 660 хил., бъдат включени в миханизма за личната помощ, бюджетът ще трябва да отдели 36 млрд. лв. 

Реакцията на общините

Управлението на услугата „личен асистент“  се извършва от общините, които обработват информацията и които сключват договорите с хората с увреждания и асистентите. Те извършват и контрола върху отчетите на асистентите. Правилото е лични асистенти да стават членове от семейството, но има и случаи, когато външни хора биват наемани на договори. В момента на личен асистент се плаща максимум 740 лв. на месец при заетост 168 часа на месец. Има и асистенти, които са наети за по-малко часове и те получават по-малко средства.  „Прилагането на Закона за личната помощ създава затруднения, защото обработката на документите е огромна работа, а не разполагаме с допълнителни бройки. Стараем се да се справяме с цената на повече усилия“, коментира Пенчо Милков, кмет на Русе.

От община Бургас се въздържаха от коментар, макар там да има най-голям брой ползватели на услугата "личен асистент" от деца с увреждания. За нуждата от допълнителен финансов и кадрови ресурс, с който да разполагат общините за обезпечаване на социалните услуги се обявиха от Националното сдружение на общините.

За периода  от април 2019 г. до 14.06.2010 г. е отчетено, че най-голям брой сред пълнолетните ползватели на лична помощ има в областите Плевен, Пловдив и София-град. Най-малък е делът на ползвателите в областите в Ямбол, Сливен и Търговище.

2 046 са действащите договори за подпомагане на деца до 18-годишна възраст. Най-много лични асистенти в тази група са регистрирани в областите София-град, Пловдив и Бургас, а най-малко в област Сливен.

Плановете

Законът за личната помощ най-вероятно ще бъде преработен. Той търпи силни критики, защото бе приет без обществено обсъждане и въпреки острата реакция на Министерството на финансите. Парламентът го гласува  в края на 2018 г. под натиска на майките с увреждания и тогавашния омбудсман Мая Манолова. Според депутати от ГЕРБ, с които Kmeta.bg разговаря, не може за всяка социална услуга да се пише отделен закон. Най-вероятно ЗЛП няма да бъде отменен тази година, но ще  влезе в Кодекса за социалната закрила. За изработването на такъв Кодекс съобщи социалният министър Деница Сачева. Според представители на майките с увреждания, ако бъде "смачкан" Закона за личната помощ , ще се намалят часовете за лични асистенти, за да може бюджетът да пести средства.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари