Русенци с увреждания останаха без домашен помощник

0
Болните хора ще трябва да се справят сами
Болните хора ще трябва да се справят сами Видео: БНТ

70 русенци с увреждания останаха без домашен помощник или личен асистент.

Договорите с тях са изтекли на 31 декември, а те не могат да кандидатстват за услугата "Лична помощ", предоставяна от община Русе, тъй като не отговарят на условията. Местната администрация е отправила запитване до Агенцията за социално подпомагане, но докато те отговорят, болните хора ще трябва да се справят сами, предава БНТ.

81-годишният Божин Стоянов от русенския квартал "Долапите" е работил дълги години като фелдшер. Има белодробно и сърдечно заболяване, прекарал е инсулт, опериран е от рак. Казва, че е доволен от жената, която му помагала досега. Приготвяла храна, купувала му лекарства. Но договорът ѝ изтекъл в края на годината.

Божин Стоянов: Тя идва тука, иска да ми услужи. Няма как да я пращам, не смея, защото тя няма назначение. Ще стане катастрофа, ще стане инвалид.

От септември по новия механизъм за лична помощ община Русе е назначила асистенти на 378 души. Божин Стоянов обаче не може да кандидатства, макар и да е с 92% инвалидност - според експертното решение от ТЕЛК няма право на чужда помощ. В неговото положение са изпаднали още 70 болни русенци. От община Русе търсят вариант да запълнят този пропуск в системата, като отворят по рано Центъра за комплексно обслужване на лица с увреждания, който трябва да заработи през юли.

Катя Петрова - директор на Дирекция „Здравни и социални дейности": В момента очакваме да получим разрешение от Министерството на труда и социалната политика, за да стартираме дейностите по предоставяне на услугата, считано от 1 април.

По този проект ще бъде купен и автомобил, с който болните хора да бъдат превозвани. Междувременно от Агенцията за социално подпомагане казаха, че този проблем го има в цялата страна. И след като бъде направен анализ, ще се предложат мерки, за да бъдат обхванати всички нуждаещи се.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари