8 години затвор за корумпиран ексминистър в Румъния

0
Дариус Вълков е взел 1,4 милиона евро подкупи
Дариус Вълков е взел 1,4 милиона евро подкупи

Бивш министър на финансите в Румъния и настоящ съветник на правителството бе осъден на осем години затвор в четвъртък за вземането на подкупи в размер на за 1,4 млн. евро.

Дариус Вълков беше обвинен, че помагал на румънска компания да спечели обществени поръчки в замяна на ответни „жестове на благодарност“, когато е бил кмет в периода 2009-2013 г.

Операциите на органите на реда срещу Вълков и неговите сътрудници разкриха 172 произведения на изкуството на стойност над половин милион евро, както и златни кюлчета на стойност 100 000 евро, съобщиха прокурорите, цитирани от БГНЕС..

Вълков напусна след само няколко месеца престой на поста като финансов министър в началото на 2015 г., когато прокурорите повдигнаха обвинения. Той отхвърли обвиненията и може да обжалва присъдата.

Въпреки законовите си неволи - Вълков е разследван и по втори случай - 40-годишният беше назначен за съветник на лявото правителство на Румъния в края на януари.

Присъдата му е нов успех за специалната антикорупционна прокуратура на Румъния - ДНК, чиято работа в една от най-корумпираните страни в ЕС се аплодира и в чужбина.

Въпреки това през последните месеци имаше големи улични протести, както и тревога в Брюксел, поради опасения, че правителството се опитва да отслаби ДНК.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари