8 фатални признака на инфаркт

1
Ако навреме разпознаете настъпващия инфаркт и извикате линейка, можете да спасите живота си
Ако навреме разпознаете настъпващия инфаркт и извикате линейка, можете да спасите живота си

Инфарктът на миокарда е увреждане на сърдечните клетки. 

За тяхната работа е необходим кислород, който идва с кръвен поток. Ако кръвотокът в един от сърдечните съдове е нарушен, клетките спират да получават необходимите хранителни вещества и умират. Увреждането на тъканта възниква постепенно, следователно симптомите се увеличават от фин дискомфорт в гърдите до силна болка.

Това означава, че при лечението на инфаркт най-важното е времето. Ако навреме разпознаете настъпващия инфаркт и извикате линейка, можете да спасите живота си, пише zdrave.to. Говорим за основните признаци, които предхождат инфаркта:

1. Силна болка в гърдите

Болката в сърцето е най-характерният признак на сърдечен удар. Но всеки го възприема по различен начин: може да се появи неприятно изтръпване или усещане за парене в областта на сърцето, усещане за стягане в гърдите или просто неприятна тежест. Трябва да бъдете на щрек от оплаквания за всекакъв дискомфорт в областта на гърдите, който не отшумява след няколко минути или постепенно се задълбочава.

2. Болката се разпространява в лявата половина на тялото

Най-често болката преминава в лявото рамо или ръката, понякога стига до лопатката или брадичката. Но ако дискомфортът в гърдите е придружен от болка в друга област на тялото, например гърба или горната част на корема, това също е тревожен знак. Поради това първите прояви на инфаркт понякога се бъркат с болки с грип или отравяне. Във всеки случай рязката, силна болка е повод да се обадите на линейка.

3. Затруднено дишане

Респираторните разстройства, особено първите, които се появяват, са чест спътник на инфаркт на миокарда. Когато сърдечната помпа не се справи с доставката на кръв до клетки и тъкани, те започват да изпитват кислороден глад. Мозъкът кара дробовете да работят по-трудно и да дишат повече кислород. Ето защо, ако някой от вашите близки изведнъж започне да диша тежко или да се оплаква от усещане за липса на въздух - обадете се на лекар.

4. Изглежда, че ще припаднете

Замайване и замаяност са характерни прояви на инфарктa. Ако сърцето спре да работи ефективно като помпа - тоест доставя кръв до всяка клетка в нашето тяло и поддържа нормално ниво на кръвно налягане - мозъкът първо го усеща. Липсата на кислород води до недохранване на мозъчната тъкан и припадък.

5. Започвате да се потите много

Понякога по време на сърдечен удар ни облива студена пот - за разлика от епизодите на вълнение, пристъпът не спира след няколко минути. Ето защо, ако се събудите през нощта от факта, че сте се изпотили много и след няколко минути изпотяването не е спряло - време е да се обадите на линейка.

6. Появява се гадене или повръщане

Разбира се, такива признаци могат да говорят изобщо за всичко: отравяне, киселини или възпаление на всеки орган на храносмилателната система. Ако обаче гаденето се появи без причина и е придружено от болка в горната част на корема или гърдите, това вероятно се дължи на нарушение в дейността на сърцето. Това проявление на сърдечен удар е по-често при жените , така че трябва да бъдете особено внимателни.

7. Възниква обща слабост.

Ако изведнъж рязко почувствате слабост, която ви пречи да продължите да работите или да направите нещо рутинно, това е тревожен сигнал, който не бива да се приписва на тежкия работен ден. Разбира се, тежката слабост може да се развие и при други заболявания, например при тежка анемия, отравяне или инсулт, но във всеки случай се нуждаете от помощта на лекар.

8. Развива се пристъп на аритмия.

Всеки описва нарушенията на сърдечния ритъм по различни начини: понякога се усеща потъващо сърце, понякога извънредни контракции прескачат. Във всеки случай, ако неравномерната сърдечна честота се запази няколко минути, малко вероятно е това да се дължи на допълнителна чаша кафе или умора.

Според проучване, публикувано в  списанието на Американската сърдечна асоциация,  младите жени са склонни да игнорират тревожните прояви на сърдечен удар и често не разпознават ранните му стадии. Но тази ситуация не е от тези, които мислим за „фалшива аларма“. 

По-добре е да го играете безопасно и да спасите живота на себе си или на близките си, като се обадите на линейка. Ако е необходимо, ще се извърши съдова операция, която ще възстанови притока на кръв към сърцето и ще помогне за спасяването на тъканите от смърт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари