75 деца от Украйна получиха статут на временна закрила в Русе

1

Децата отпътуваха към военно-почивния комплекс в село Рибарица

75 деца от Украйна, сираци или с родители на фронта, получиха статут на временна закрила на ГКПП „Дунав мост“ при Русе.

Те вече отпътуваха от крайдунавския град към военно-почивния комплекс в село Рибарица, област Ловеч, където ще бъдат настанени още тази вечер, съобщиха от Областна администрация - Русе.

В момента там пребивават други 130 украински граждани. Процесът се координира пряко от заместник министър-председателя по обществения ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и областния управител на Русе Анатоли Станев.

Децата са от най-горещите точки в Украйна – Херсон, Славянск, Адеевка, Харков, Запорожие, Николаев и Донецк. Някои от тях са загубили единия или двамата си родители, други са били ранени, поради което ще се нуждаят от продължителна психологическа рехабилитация и подкрепа.

Евакуацията на децата към България е организирана от Благотворителен фонд на Любомир Романков, като са подготвени всички нужни документи и разрешения.

Децата са придружавани от десет души, като сред тях има социални работници, психолози и медицински специалисти. Украинските деца са пропътували над 1000 км с двуетажен автобус от границата с Полша до България. Най-малкото от децата е едва на 5 години и половина, а най-голямото – на 16. Сред децата има и седем двойки братчета и сестричета. На две от децата им е прилошало по пътя и съответно им се наложило да бъдат прегледани на границата от екип на Спешна помощ. Останалите деца са в добро здравословно състояние.

За всички от Българския червен кръст бяха приготвени топли напитки, храна и хигиенен пакети за 24 часа. На място на Дунав мост бяха още председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева и кметът на Община Русе Пенчо Милков.

В Русе всички институции са се погрижили да ги посрещнат така, че да им осигурят спокойствие и малко почивка след дългия път. Докато тече регистрацията на документите им ще влязат за отдих в подготвените отоплени палатки, които виждате зад нас. Има подготвени от колегите от БЧКРусе пакети с храна, сандвичи, кроасани и вече в един момент отново ще се качат на автобуса и ще трябва да продължат към Рибарица, като ще бъдат ескортирани от пилотна кола“, каза Мариана Тошева.

В посрещането са ангажирани представители на местната и държавна власт. Сред тях са служители на Областната дирекция на МВР, БЧК, Дирекцията „Социално подпомагане, Държавната агенция за закрила на детето, Регионална дирекция „Гранична полиция“, Държавна агенция за бежанците, както и Община Русе. На място имаше и представители на неправителствения сектор – Сдружение „Еквилибриум“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    3
    ...
    В една друга новина пишеше, че са 81. Защо не даваме закрила на всичките? И също пишете, че ще ги настаняват в почивен комплекс в Рибарица. Далеч е това. Занесете няколко фургона направо на границата! Какво ги разкарвате напред-назад. И без това украинската армия, аха и ще превземе Москва. Постоянно четем „новини“, как руската армия губи сражения, липсва им съвременно въоръжение. Че тя войната може още утре да свърши. За какво им е на децата да ги разкарват напред-назад?
  • 10
    2
    кал лайтман
    Пратете ги в сащ, там обичат всичко що е човешко! Изпратете ги до Козяк, нали там е "страната на неограничените възможности" - ще се погрижат за тях идеално!! Пратете ги на Козяк и след това в сащ!
  • 12
    1
    НЕзнаещ
    На 3-тата снимка, 3-тото човече от ляво на дясно кое е? Някакьв културист ли е? И какво търси там да посреща децата?
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари