72 часа решетки за шофьора на джип, прегазил крака на полицай

0
Той ще стане изкупителна жертва, заяви негова колежка
Той ще стане изкупителна жертва, заяви негова колежка Видео: bTV

Кракът на полицай прегазен при акция в планината

Колегите: Ние бяхме за гъби

Нелегалните превозвачи в парка - по-евтини от лифта до Седемте рилски езера

Прокуратурата наложи 72 часа арест на шофьор на джип, прегазил крака на полицай по пътя за Седемте рилски езера, пише вестник Труд.

В събота НАП и полицията в Кюстендил проведоха акция след информация, че джипове продължават за извозват туристи в Рила, въпреки изричната забраната на министъра на околната среда и водите Емил Димитров от 13 август. Около 9 ч. на 29 август 32-годишният И. Л. от Дупница се е опитал да избяга от проверка и минал през крака на униформения.

Днес пред полицията в Дупница шофьори на джипове, които возят незаконно туристи в планината, поискаха колегата им да бъде освободен. Те твърдят, че той натиснал газта, след като решил, че го гонят мутри, а не полицаи, въпреки, че на служебната кола имало синя лампа. „Тук съм, защото трябва да пуснат брат ми. Той е задържан неправомерно. Не съм свидетел на случая, но той е бил гонен и се е изплашил”, каза братът на задържания. Други „колеги” на И. Л. пък твърдях, че ходят с джиповете за гъби.

Варварската практика високопроходими автомобили да превръщат красивите планински местности в офроуд трасета е поне от 10 години. Тя застрашава не само екоравновесието в Рила, но и причинява неприятности на хората, тръгнали да се качват пеша. Туристите редовно се оплакват от праха и шума от джиповете.

Движението на автомобили на територията на Национален парк Рила е абсолютно забранено. Нарушителите подлежат на парична глоба в размер на 5000 лева, но досега никой не е платил и пет пари. От Паничище има лифт, който качва за 20-на минути туристите до хижа „Рилски езера”, но за него се чака с часове. Таксата е 10 лв. за възрастни и 8 лв. за дете в едната посока. Джипове взимат 12 лв. за възрастен в двете посоки и това е по-изгодно за много от хората.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

В претъпканият автобус:
- Госпожо, хванете се за дръжката, че ще паднете...
- Ама аз съм се хванала.
- Е да, ама аз ще слизам...

Харесай Дунавмост във Фейсбук