7-те най-добри противовъзпалителни храни

3
Чесънът е една от най-добрите храни против вируси, възпаления и настинки
Чесънът е една от най-добрите храни против вируси, възпаления и настинки

Чесънът е една от най-добрите храни против вируси, възпаления и настинки

Възпаленията в организма могат да предизвикат редица проблеми със сърцето, с теглото, диабет и т.н. Ето защо е важно да се стремим да ги ограничаваме, а това може да стане с помощта на противовъзпалителна диета или поне придържане към консумация на такъв тип храни, пише actualno.com.

Ето кои 7 продукта са най-добрите противовъзпалителни храни.

Чесън – една от най-добрите храни против вируси, възпаления и настинки. Природен лек за всяко заболяване. Притежава куп свойства, в това число и противовъзпалителни. Добавяйте го към ястията, които приготвяте или просто си хапвате по скилидка с тях. Така ще бъдете здрави.

Боровинки – много полезни заради наличието на антиоксиданти в състава им. Освен това те съдържат по-малко захар от другите бери плодове и не само. Хапвайте за сутрешна или междинна закуска в сурово състояние.

Храни, съдържащи омега-3 мастни киселини – това са полезните мазнини, от които организмът има нужда и които насърчават мозъчната дейност. Източници на омега-3 мастни киселини са мазните риби – сардини, херинга, аншоа, скумрия, сьомга, риба тон, авокадо, зехтин, рибено масло. Това са противовъзпалителни храни, които може да хапвате, ако имате такива проблеми.

Гъби шийтаке – вид гъби, който все повече намира приложение в приготвянето на ястия с гъби. В състава си имат ценни вещества, които служат за потискане на оксидативния стрес. Съдържат още мед, който се грижи за цялостното здраве на организма. Нещо много важно е, че елементът трябва да се набавя от външен източник, тъй като не се произвежда в тялото. Гъбите шийтаке са отлични за целта.

Тъмнолистни зеленчуци – към тяхната група спадат босилек, кейл, спанак, магданоз. Те са чудесни за приготвяне на свежа салата, за поръска, за основни ястия. Хапвайте ги повече в сурово състояние, за да извлечете максимално полезните им свойства. Те съдържа витамин С, антиоксиданти, каротеноиди и флавоноиди, които предпазват клетките от вреди.

Чай – ако се почитатели на чая, а не на кафето, това е страхотно, защото тази напитка има противовъзпалително действие. И по-точно, пригответе си чай от японска матча. Изобилства от антиоксиданти – за сравнение 17 пъти повече от боровинките. Друг час с подобно действие и свойства е туласи, който се грижи за сърцето и сърдечната дейност, както и за силата на имунната система.

Ферментирали зеленчуци – става дума за такива като кисели краставички, кисело зеле, кефир, които насищат чревната флора с полезни бактерии. Те насърчават освобождаването на тялото от токсични вещества, които могат да предизвикат възпаления. За да се предпази организмът от възпаления, чревната флора трябва да бъде балансирана. Точно тук се включва този тип продукти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари