7 мита за Facebook

0
Не всичко, което мислим, че знаем за компанията, е истина
Не всичко, което мислим, че знаем за компанията, е истина

Над 2.3 милиона хора в България използват Facebook активно всеки месец.

Те споделят моменти от живота си, свързват се приятели, изказват се по важни за тях въпроси, промотират бизнеса си, както и да гледат различни забавни снимки.

Въпреки това, не всичко, което мислим, че знаем за компанията, е истина. Ето 7 мита за Facebook.

1. Facebook чете нашите лични съобщения.

Навсякъде във Facebook Inc, включително в Messenger, се използват различни автоматизирани инструменти, за да осигурим безопасност на потребителите, а Messenger следва политиките на Facebook. 
Facebook Inc. създаде тези автоматизирани инструменти, за да премахне без човешка намеса малкия брой злоупотребяващи акаунти. Инструментите са еднакви с тези, които други интернет компании използват и включват например PhotoDNA (позволяващ Facebook да разпознава хешове от изображения на детската експлоатация).

В допълнение услугата на Messenger Тайни разговори (Secret Conversations) Ви позволява да използва криптирани съобщения, за да сте още по-уверени в сигурността на информацията.

2. Facebook продава Вашите лични данни на други компании.

Не, Facebook не споделя информация, която Ви идентифицира с рекламни партньори или такива за измервания и анализи, освен ако Вие не дадете разрешение. За да научите повече за това каква информация споделяте, посетете Facebook Privacy Basics.

3. Рекламодателите имат достъп до личните данни на потребителите.

Facebook рекламите позволяват на различни организации да се свързват с потребителите, които е най-вероятно да са заинтересовани от техните услуги. Facebook цели рекламите, които хората виждат да са полезни за потребителите. Рекламодателите сами определят до кои потребители искат да достигнат въз основа на фактори, като интереси, възраст, местоживеене и други.

4. Има начин да разбера кой гледа в моя дневник.

Не, Facebook не позволява потребителите да виждат кой е гледал профилите им (дневника им). Няма приложения, които да предоставя тази функционалност. Ако срещнете апликация или програма, която предлага тази възможност, можете да я докладвате, тъй като това вероятно е опит за измама.

5. Мога да защитя авторските права на моите снимки във Facebook чрез публикуване на изявление в моята хронология.

Условията на Facebook ясно казват, че потребителите притежават съдържанието, което споделят във Facebook, включително и снимки. Когато публикувате нещо, Вие просто давате на Facebook лиценз, за да използвате това съдържание в съответствие с нашите условия, включително и да го показвате на аудиторията, с която сте го споделили. Можете да проверите кой има право да види Вашите публикации, като посетите Activity Log. Също така може да проверите как другите потребители виждат Вашия профил (View As).

6. Премахването на съдържание е автоматизирано във Facebook.

Въпреки че Facebook използва предимно автоматизирани системи за подпомагане човешката работа за проверка на съдържанието, компанията непрестанно проучва и допълнителни начини за това как автоматизирано да се докладва или премахва съдържание, което очевидно нарушава правилата на Facebook. Към настоящия момент, автоматизация се използва например за модерирането на съдържание – ако 1000 души докладват дадено съдържание, Facebook няма да назначи 1000 души, които да прегледат докладваното съдържание. Автоматизирани системи се използват и за идентифициране на голи и/или порнографски снимки, които вече са били премахвани поради нарушаване на стандартите на Facebook. Въпреки това, всяко докладвано съдържание се преглежда от реално лице, квалифицирано да определи дали действително има нарушение на стандартите и да взема решение дали то следва да бъде премахнато от платформата.

7. Акаунтите във Facebook не са безопасни.

Facebook предоставя много функции, които помагат за защитите акаунта си от опити за измама, като известията за вписване от непознато устройство, двуфакторната идентификация, функцията за доверени контакти и възможността за отписване на всички устройства. Можете да намерите повече информация в секция Security. Благодарение на тези инструменти, както и на отговорно поведение в мрежата, можете да бъдете сигурни, че профилът Ви е защитен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари