55-годишен юбилей на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“

0

Празненства по повод 55-годишния юбилей на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ стартираха снощи пред сградата на Доходно здание, където русенци се спираха и се наслаждаваха на изпълненията на децата. Учениците проведоха артистична акция „Калейдоскоп“, която съчета флашмоб, пърформанс, музика, танци и стрийт арт.

Празничният юбилеен концерт на училището по изкуствата започна в голямата зала на Доходно здание, където водеща беше поппевицата Дивна. Директорът на националното училище даде старт на концерта и сподели, че тази година е било изключително успешно участието на учениците в 55-тия фестивал на „Мартенски музикални дни“. Децата от НУИ „Проф. Веселин Пенчев“ са участвали в редица майсторски класове, фестивали, концерти, уъркшопи, пленери, конкурси.  Водещо е присъствието им в културния афиш не само на град Русе, но и на Виена, Ню Йорк, Лондон, където учениците имаха концерти и изяви. Г-жа Дуканова благодари на всички учители и ученици за енергията, с която отстояват авторитета на училището и даде думата за приветствие на кмета на Община Русе – г-н Пламен Стоилов.

Кметът сподели, че 55 години са изключително сериозна стълба. История, която е изградена с много колективи. Стоилов благодари на всички преподаватели, педагози, които са работили и са направили така, че Русе да е един от градовете, който може за един уникален фестивал – „Мартенски музикални дни“ да събере симфоничен оркестър от възпитаници на собственото си училище и те да надхвърлят цифрата 80.

Г-н Стоилов допълни, че е горд от уникалните ни деца, които за една година са покорили публиката в „Карнеги Хол“ – Ню Йорк и в „Роял Албърт Хол“ - Лондон. „Неслучайно културните институти бележат ръст – Държавната опера е една от най-добрите, театърът е пример за правилно управление и постигнати успехи, а критерият е, че залите са пълни и това е възможно само, защото имаме едно уникално училище – Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“, каза още той. Кметът увери, че Община Русе ще подкрепя винаги своите талантливи деца, защото те са най-важни. Благодари за търпението на родителите, за силата, за подкрепата към децата си. „Заедно с учители, педагози, родители, администрация и с нашите прекрасни деца ще успяваме да сме най-добрите и ще съхраним свободния дух на нашия прекрасен град“, заяви в заключение кметът Пламен Стоилов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари