5 заблуди за климатика през зимата

0
Дългият период извън употреба е също толкова вреден за климатика, колкото и за останалите агрегати в автомобила
Дългият период извън употреба е също толкова вреден за климатика, колкото и за останалите агрегати в автомобила

За какво ви е климатикът през зимата? Така и така си е студено, а той само увеличава разхода. Много шофьори разсъждават по този начин, но това е дълбоко погрешно, пише Automedia.bg

Дългият период извън употреба е също толкова вреден за климатика, колкото и за останалите агрегати в автомобила. Неговите компоненти се нуждаят от смазване - а ролята на смазка изпълнява всъщност хладилният агент. Ако дълго не го включвате, предпазният слой по детайлите изтънява и изчезва, излагайки ги на вредните въздействия на въздуха и влагата. Освен това, ако не ползвате климатика цяла зима, при включването напролет той ще трябва на поработи първоначално "на сухо" - което износва компонентите и изпълва системата с микроскопични отпадъци.

Заблуда 1: Климатикът не е нужен през зимата
Не ви е нужна охлаждащата функция, това е ясно. Но климатикът има и друга задача - да разпотява стъклата. Прави го особено ефективно, ако го ползвате в режим на затворена рециркулация. Тогава той взема въздух от салона, който винаги е поне мъничко по-топъл от външния, изсушава го и го насочва към влажните стъкла.

Заблуда 2: Достатъчно е да го включите един-два пъти
Чели сме съвети, според които е достатъчно да включите климатика два пъти през зимния сезон, за да бъдат добре смазани компонентите му. Това не е вярно за съжаление. Необходимо е да го правите поне веднъж на две седмици.

Заблуда 3: Климатикът се поврежда, ако работи зимата
При климатичните системи в по-стари автомобили наистина се е случвало те да спрат да работят през зимата. Но причината не е, че са се повредили от студа. Просто хладилният агент (в миналото - фреон, в по-ново време - тетрафлуоретан) се свива при ниски температури, налягането в системата пада и ако газът е бил понамалял така или иначе, тя преустановява работа. Тогава просто трябва да се допълни.

Заблуда 4: Климатикът не се подготвя за зимата
Всъщност климатичната система също се нуждае от малко грижи преди студения сезон - под формата на едно цялостно почистване. Ако си го спестите, в натрупаните през лятото прах и боклуци ще се завъдят неприятни бактерии и гъбички, които после системата ще издухва в салона.

Заблуда 5: Обикновен антисепктик е достатъчен
Всъщност е по-добре да изберете специалните спрейове за почистване на климатици - те имат антисептично действие, но и предпазват повърхностите на изпарителя и въздуховодите. И това обаче не е достатъчно - препоръчваме също да почистите дренажния отвор на изпарителя, през който кондензатът изтича на пътя. Ако отворът е замърсен, може изцяло да замръзне в студа, и тогава кондензатът би могъл да потече в салона на колата. Дренажният отвор трябва да се почиства веднъж годишно, най-добре наесен.

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари