5 неудобни въпроса за проверката срещу Боил Банов

0
Какви неизвестни поражда разследването на прокуратурата?
Какви неизвестни поражда разследването на прокуратурата?

В петък прокуратурата отвори нов фронт с разследване по висшите етажи на властта заради строителството на небостъргача I Tower в София, свързван в публикации с хазартния бос Васил Божков, пише Сега.

Главният прокурор Иван Гешев обяви изненадващо пред NOVA, че министърът на културата Боил Банов е обект на прокурорско разследване заради открити нарушения при строителството на сградата.

Проверка на ДНСК констатирала, че инвестиционният проект не е бил съгласуван във фаза технически проект за строителството над кота 0 с Министерството на културата. Небостъргачът попада в буферната зона на Антична Сердика.

С липсата на съгласуване са нарушени законът за устройство на територията и законът за културното наследство, смята ДНСК.

Междувременно насред проверките културният министър е съгласувал проекта - на 8 юли, а на следващия ден фирмата с това основание е поискала ДНСК да не спира строителството.

Въпреки това строителството е спряно, а Върховната административна прокуратура сезира специализираната прокуратура заради данни за извършено престъпление.

Какви въпроси пораждат тези кратки съобщения?  

1. Има ли действащо разрешение за строеж или не?

Разследването на строежа на I Tower започна след публикация, че небостъргачът се строи при изтекло разрешение за строеж. Разрешението е от септември 2012 г. и е изтекло през септември 2017 г., без данни междувременно инвеститорът да е искал презаверка, каквато законова възможност съществува. Междувременно през февруари 2017 г. бе приета прословутата поправка "Артекс", с която валидността на разрешенията за строеж на обекти втора категория бе удължена от 5 на 10 години.

При втори небостъргач ДНСК отказва да отговори категорично дали поправката удължава разрешението за строеж. ДНСК отказа отговор на този въпрос и за небостъргача "Златен век", като и там прибегна до спиране на строителството с различни аргументи - установени други нарушения при проверка. 

2. Съгласуван ли е проектът или не? 

Разрешението за строеж е издадено през 2012 г., но инвестиционният проект е цялостно изменен през 2017 г. Със своя запавед от 7 март 2017 г. главният архитект на София е допуснал съществени отклонения на базата на серия от документи.

Един от тях е получено писмо от Министерството на културата с изходящ номер 33-НН-1406 от 20.01.2017 г. Според заповедта на Здравков с това писмо "се съгласува инвестиционен проект - план и укрепване на изкоп - част "Конструкции" при определени изисквания.

От Столичната община не отговориха има ли друг вид съгласуване, което не е извършено, и носи ли отговорност главният архитект на София. Министерството на културата също отказа коментар по въпроса дали е трябвало да има и друг вид съгласуване, което не е направено. В съобщението на прокуратурата се твърди, че строежът не е съгласуван в часта над кота 0, тоест над пода на първия надземен етаж.

Архитекти бяха категорични, че само от това твърдение, без никакви съпътстващи документи, няма как да се установи има ли допуснато нарушение и в какво се изразява то. Небостъргаът е в буферната зона на археологически обект - Антична Сердика.  

3. Къде е тук главният архитект на София? 

Подобно на небостъргача "Златен век", и тук ролята на главния архитект на София Здравко Здравков е силно размита. По закон инвестиционните проекти се одобряват именно от него.

Архитекти са категорични, че не културният министър Боил Банов разрешава строежите, а Здравков, и ако има пропуски в документацията, отговорността е негова. "В направление "Архитектура и градоустройство" има специален отдел, който се занимава с паметници на културата и анализира съгласувателните писма. Именно този отдел следва да е разгледал и съгласувателното писмо за I Tower", коментират специалисти. 

Никой обаче в момента не търси отговорност от главния архитект. Нещо повече - прокуратурата призова Здравков по негова преценка да предприеме мерки съгласно правомощията си за преустановяване на нарушенията и гарантиране на спазването на законите.

От общината не отговориха какви биха могли да са тези мерки и само обясниха, че направление "Архитектура и градоустройство" е предоставило на прокуратурата цялата налична документация по случая. 

4. Защо строежът се спира, ако нарушението е отстранено? 

И при този небостъргач, както и при "Златен век" инвеститорите изпревариха самите заповеди за спиране на строителството, докладвайки, че нарушенията междувременно са преустановени. Законът всъщност предвижда възможност за реакция на инвеститора - съгласно процедурата първо се издава констативен акт за нарушенията, който се пръчва на възложителя. След това инвеститорът има 7-дневен срок да направи възражения, а самата заповед за спиране на строителството се издава в тридневен срок от изтичането на 7-те дни. В конкретния случай е известно, че възложителят е поискал ДНСК да не спира строителството на 9 юли - ден, след като е получил съгласуване в МК, но въпреки това ДНСК е спрял строежа. Строителният контрол би следвало да е указал изрично какви нарушения трябва да се отстранят. Не е ясно какво трябва да направи фирмата, ако вече е предприела тези мерки. 

5. Каква е вината на Банов? 

На фона на други напоителни прессъобщения в случая прокуратурата не навлезе в почти никакви детайли, като само обяви, че съгласувайки инвестиционния проект, министърът на културата е нарушил грубо разпоредбите на Закона за културното наследство. Не се съобщава в коя точно част са нарушенията и кое деяние прокуратурата счита за престъпление. Също толкова лаконично е и съобщението на ДНСК. „Сега“ потърси коментар от министър Банов, но не получи такъв. Главният прокурор Иван Гешев обвърза  разследването срещу Банов с предстоящи протести в София на симпатизанти на ГЕРБ, които щели да излязат в защита на министъра. За протестите обаче се разбра още преди изявата на Гешев, като от постове на симпатизанти на ГЕРБ стана ясно, че причината е вълната от недоволство срещу правителството и обострената политическа обстановка. 

КОИ СА СТРОИТЕЛИТЕ

Разрешенията за строеж на I Tower са издадени на името на "Ай Ти Риъл Истейт" ООД, собственост по това време на три чуждестранни юридически лица. Проектът през 2016 г. е поет от "Айтауър Дивелъпмънт" ЕАД, собственост на италианската "Финвис". Имотът на площад "Македония" е апортиран като непарична вноска. Като действителен собственик на компанията в момента е посочен Виторио Гори, а лице за контакт е Христина Кирчева. Компанията отрича да има каквато и да е връзка с Божков и проблеми с валидност на документите. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари