5 билки за женско здраве и красота

0
Даровете на природата са изключително полезни
Даровете на природата са изключително полезни

Даровете на природата са изключително полезни

От хилядолетия даровете на природата се използват за медицински цели и за поддържане на красотата и младостта. Повечето жени в миналото са знаели кое растение да използват, за да постигнат отличен резултат. За щастие, тази информация е достигнала до наши дни и всяко момиче вече може да използва знанията на далечните предци, пише Марица.

И така, днес жените имат много тайни за красота и активно ги използват в ежедневието. В крайна сметка е важно да можете не само да нанасяте грима правилно, но и да поддържате тялото си в ред. За целта ще ви помогнат даровете на природата - по-специално различни полезни билки.

Хубостта е страшна сила, особено ако знаете кои билки да използвате и как да ги прилагате правилно.

Приготвянето на билки за ползи за здравето датира от древни времена, а първият магазин за билков чай е открит през 1828 г. в Гуанджоу. В Wanglaoji Herbal Теа продавали различни билкови отвари, които клиентите купували за облекчаване на болки в тялото (такива напитки били особено подходящи за работници, които изкарват прехраната си с ръчен труд).

Въпреки развитието на съвременната медицина, билковите чайове все още са много търсени - например във Великобритания те представляват 36% от целия консумиран чай. Голямо проучване, проведено в Ротердам през 2017 г., установява, че пиещите такъв чай имат по-нисък резултат за „скованост” на черния дроб и следователно - по-нисък риск от развитие на фиброза.

Всеки компонент на билковия чай съдържа активни биохимични елементи. Така че при намаляване на имунитета се препоръчват колекции с естествена енергия - джинджифил, мента, канела. Листа от коприва, цветя от бял равнец и кора от зърнастец помагат за облекчаване на възпалението. Лайката и лимонената трева спомагат за подобряване на качеството на съня с течение на времето. А при обилна и болезнена менструация лекарите препоръчват отвара от коприва, защото е богата на витамин К, който повишава съсирването на кръвта, калций и естествен антиоксидант - витамин С.

Някои растения се използват като помощно средство при лечение на акне. Основният „герой” в тази категория е ментовият чай. Използването му намалява нивото на свободния тестостерон и повишава това на естрадиола, т.е. влиза в основните рецепти за чиста кожа).

Лайка - вашият главен помощник в поддържането на красотата и здравето

Малко хора знаят, че научното наименование на рода Matricaria идва от латинската дума mater, която се превежда като „утроба”. Традиционно това растение се използва за лечение на много гинекологични заболявания. Както пресни, така и сушени цветове от лайка влизат в състава на противовъзпалителни, антисептични и стягащи инфузии и отвари. Лайката се добавя към препарати, използвани за изплакване на гърлото и устата, с нейна помощ се правят компреси и различни продукти за тялото.

Ефектът на тази билка върху нервната система е добре проучен. Жените в следродилния период пият чаша чай от лайка на ден и отбелязват значително подобрение в качеството на съня и намаляване на симптомите на депресия.

Риган - майчина трева, пазител на красотата и благосъстоянието на жените

Това лековито растение, което ненапразно наричат „майчина трева”, е невероятно богато на дъбилни вещества и витамин С. Цветовете, основното стъбло и листата му съдържат и етерични масла, които имат мощно антибактериално и антихистаминово действие. Риганът се използва при белодробни заболявания като отхрачващо средство. Освен това той е в състояние да увеличи чревната подвижност, да се бори с безсъние, нервни разстройства, гастрит, възпаление на черния дроб. Отвари с риган се препоръчват на жени по време на менопаузата, за да поддържат красотата и здравето си, а също така и за нормализиране на менструалния цикъл.

Цариче (манжетка, шапиче) - билка в помощ на майките за подобряване на лактацията и за отслабване

Това многогодишно тревисто растение има богат химичен състав и може да бъде от голяма полза за жените, които държат на красотата си. Освен за готвене,-царичето активно се употребява и за медицински цели като противовъзпалително, отхрачващо средство, за заздравяване на рани и като диуретик. Жилката е от интерес за жените след раждане, тъй като стимулира лактацията, а също така понижава холестерола в кръвта и нормализира метаболизма, като помага в борбата с наднорменото тегло.

Алое вера – популярно лекарство за изгаряния и ожулвания

То може да придаде естествен блясък на кожата ви. Нанесете маска за лице, натурално направена от алое и малко мед. В рамките на няколко минути може да успокои и овлажни кожата ви и да я направи да изглежда по-хубава.

Нийм - естествен почистващ препарат за кожата

Една от най-мощните билки нийм също може да ви накара да изглеждате по-красиви. Нейните антибактериални свойства я правят много ефективен срещу акне, екзема, псориазис, пърхот. Чистото и здраво лице ще изглежда по-красиво.

Не забравяйте, че лечебните свойства на билковите отвари може да не се комбинират с лекарствата и хранителните добавки, които приемате, така че обърнете внимание на противопоказанията преди употреба! Важно е да проверите дали в състава на чая, който приемате, има билки с противоположно действие.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари