41 деца от Русе получават безплатна храна от "Детска кухня"

1
Подборът на децата е направен от Агенцията за социално подпомагане, като фокусът е върху семейства с ниски доходи
Подборът на децата е направен от Агенцията за социално подпомагане, като фокусът е върху семейства с ниски доходи Снимка: БНТ / стоп кадър

Подборът на децата е направен от Агенцията за социално подпомагане, като фокусът е върху семейства с ниски доходи

41 деца от Русе на възраст от 10 месеца до 3 години получават безплатно храна по европроекта "Детска кухня". Подборът е направен от Агенцията за социално подпомагане, като фокусът е върху семейства с ниски доходи, предаде БНТ.

Мария Симеонова е по майчинство. Синът ѝ е на година и три месеца. Казва, че парите, които спестява за купоните за Детската млечна кухня, може и да не изглеждат много, но винаги има за какво да се похарчат.

Мария Симеонова: "Стартирах кухнята, когато детето направи годинка и съм давала пари за кухня в началото и в края на месеца. Пък сега, когато стартира проекта, тези парички мога да ги дам или за памперси, или за адаптирано мляко, понеже майчинството не е много голяма сума."

Освен това и храната била разнообразна.

Мария Симеонова: "Вкъщи, готви се естествено, но сякаш кухнята по му харесва. Детето най-много харесва супичките."

700 деца от яслите в Русе се хранят от Млечната кухня, още 350 вземат храна за вкъщи. В зависимост от възрастта на детето, купонът е 1,20 лева или 1,40 лева. 41 са раздадени ваучери.

"Семейства, които са на социални помощи, получават помощи по закона за семейните помощи, семейства, които са с мярка за закрила или в някакъв риск да изоставят детето, тъй като не могат да му осигурят пълноценно хранене", каза Радостина Пейкова – началник отдел „Здравни дейности“.

От началото на месеца, когато започна проектът, 5 от поканените семейства са се отказали.

"В големия процент от случаите говорим за семейства от общността, които нямат тая отговорност, че нямат това съзнание, че това е изключително важно за детето, че пункта е на 500 метра от дома, в който живее и на родителя днес не му се разхожда, да облече детето", каза още Радостина Пейкова.

Проектът обаче е отворен и всеки, който прецени, може да подаде заявление в Дирекция „Социално подпомагане“. Той ще продължи 2 години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари